Saturday, 16 October 2010

~ ReDhA SeGaLa KeTeNtUan-Nya ~

Pagi ni ain berpeluang untuk menulis diruangan blog qasehsyahnia
tiada erti lain selain hanya sekadar meluahkan isi hati  
mungkin dapat lagi menyenangkan hati ini

berbalik pada tajuk ..
nampak seperti ain dalam masalah kan???
 seperti putus asa..atau 
tanda ain pasrah dengan segala yang dilalui
tidakkkkk..bukan masalah besar pun cuma mahu berkongsikan
pengalaman bersama teman2


 ******************al-kisah kejadian********************


24 November 2010_genap setahun si comel berjasa kepada ain..memperoleh kereta sendiri atas usaha duit sendiri pada umur 20 tahun adalah satu hadiah bermakna dan penghargaan untuk diri ain..masih segar dalam ingatan ketika pusing2 dibandar mencari kereta pilihan, satu2 kedai kereta dimasuki..sehingga lah berjumpa dengan si comel walau hanya kereta kancil terpakai tapi cukup memenuhi ciri2 kereta yang ain inginkan..dan akhirnya muktamad untuk menyerahkan urusan pembelian kepada tauke kereta tersebut.

24 November 2009_pertama kalinya drive si comel untuk bawa pulang ke rumah..cukup mudah kehidupan dijalani selepas ada si comel..asyik kehulur ke hilir membawa comel berjalan2 sambil mak abah ikut bersama..yang paling penting memudahkan ain untuk ke tempat kerja dan balik kampung dihujung minggu.

Februari 2010_bergeraklah kami ke air terjun di rawang..en.syah yang drive si comel..niat dihati nak habiskan masa bersama sebelum en.syah masuk Pulapol..tibanya dipekan rawang berhenti ketika lampu merah di traffic light dan tiba2 satu dentuman kuat dari arah belakang dan kereta agak melompat kedepan sedikit dan terkena kereta dihadapan..ya allah!!! cepat2 pandang en.syah mungkin dia tertekan pedal minyak barangkali..dengan  3 anak buah ain yang masih kecik agak cemas dan ketakutan.

en.syah cakap ada kereta langgar dari belakang..ya memang betul pakcik berbangsa melayu menaiki kereta savvy berwarna hitam telah melanggar belakang si comel..habis kemek sehingga pintu bonet tak boleh dibuka..alasan pakcik 'maaf nakk pakcik tak sengaja..tak tahu camne boleh terlanggar' pedih rasanya bila mendengar alasanya sebegitu..langsung tak masuk akal!!! bila mintak ganti rugi ' pakcik ada ni je nak' sambil keluarkan dari dompet RM 80..yang lebih pakcik masuk dalam akaun nanti..siap bagi no.hp..kerana tidak yakin dengan pakcik tu..terus kami ke balai polis berdekatan buat report..en.polis suruh call pakcik tu..bila call tak dijawab..call lagi terus tak dapat..yang kelakarnya tak jadi mandi di air terjun sebaliknya hanya melihat hujan turun dengan lebatnya dari dalam balai polis..anak2 buah ain semuanya muka kehampaan..hihi esoknya terus bawa si comel ke bengkel untuk diperbaiki kos mencecah RM 4++..keluar duit simpanan sendiri..sabar dan terima dengan redha..yang penting si comel sudah sedia kala =)

April 2010_hari sabtu seingat ain..drive si comel ke rumah makcik di petaling jaya bersama mak dan abah..mak cik membuat kenduri perkahwinan anak lelakinya..sedang asyik berborak bersama saudara diruang tamu..seorang adik saudara datang dengan keadaan sedikit cemas 'kak ain!!!! kereta kak ain cermin belakang pecah'..terus bederau darah dari kaki naik ke atas..terus menuju ke tempat park si comel...riuh rendah..orang ramai berkumpul..lihat2 cermin belakang si comel dah pecah seribu..sejuta barangkali..dan sedikit lekuk di sebelah bawah cermin.

rupanya2 penduduk setempat sedang mengejar seorang pencuri yang telah memecah masuk beberapa rumah..dan akhir sekali berjaya tangkap di depan rumah yang betul2 ain parking si comel kat situ..apalagi terus diorang hempukkan kepala pencuri tu kat cermin belakang kereta ain..dan kali kedua disebelah bawah..kalau begini keadaanya..nak mintak ganti rugi kat siapa???..petang tu terus pak saudara bawa ke kedai cermin kereta untuk tukar cermin baru dalam RM 2++..terbang lagi duit poket..lekuk tu dibiar je..yang penting si comel masih boleh bergerak..

tipu kalo korang tak sedih bila kereta kesayangan 
korang tiba2 jadi camni =(

15 Oktober 2010_sekali lagi belakang si comel kene langgar tapi kali ni ain tak tahu siapa yang langgar atau camne kejadiaan berlaku..semalam semasa ain nak balik keje berjalan ke park..tengok dari jauh nampak dah lekuk kecik tu..bila tengok dekat2..bertambah kemek berlekuk besar disebelahnya..ya allah!!! siapa pulak yang langgar??? hanya memberi tafsiran mungkin ada orang yang nak undur kereta dan terus terlanggar belakang si comel..sedihnya bila dikenang..nasib baik ain tak sempat lagi baiki lekuk yang dihempuk masa dirumah saudara tu..kalo tak??? memang ain nak tukar kereta terus...


terpaksa terima keadaan si comel walau diatas kesalahan orang lain
mungkin kalo kesalahan berpunca dari kita sendiri
agak tak bersedih seperti ini..
mungkin ini sudah ditentukan oleh-Nya
kita merancang Allah yang menentukan..
siapalah kita untuk melawan takdir 

ain redha dan terima tanpa rasa menyesali..hati cik ain semakin tenang
anggap kejadian seperti ini kemungkinan biasa berlaku 
pada sesiapa yang memiliki kereta sendiri..



notacikain **, sakit mata ni bila tengok keadaan si comel..rasa nak cepat2 je hantar bengkel kasi elok balik..pasti ada hikmah disebalik apa yang berlaku semua ni..tabahkan lah hati kamu wahai cik ain!!!

24 comments:

nik rosmawati said...

sabar yea dear.kete akak pun pecah lampu aritu.melayang RM 3++.yg geram org tu lari.tp sabar jea la kan

syida said...

sabar lah ain..
dugaan..
td pun akak nampak keta ain tu mcm ada something wrong..
baru igt nak tny ain dah cite..
isk iskk..
parking kt ofis ni pun x selamat kan..
akak dulu penah kena cat kereta sebelah melekat kt pintu akak..
keta aku yang kaler hitam tu dah jadi kaler putih sikit..sabarrr..dugaannn..

E K A said...

siannya ain.dapat rasakan camne perasaan ain.

akak masa sminggu beli kete,akak langgar lori itik.salah seniri ngaku.masa tu baru dapat lesen.bengong2 lagi...tp p.cik tu bg 20 je tgk side miror pecah...g workshop beratus gak kene.padan

kali kedua pakcik mesin rumput punya hal.batu terpelanting kena cermin belakang time mesin rumput...500 abes.ngok ngek.tp nak bt camne dia tak sengaja...since akak kat sarawak kete mmg tersadai gitu je.abah g keje bawa kete dia.tak de sapa nak ubah.so terkena la

Ogy said...

alahaiii..syiannyaa patutlah berduka..hati sayu...nk buat mcmana kena sabar jee byk2....

sbb tu mama sampai skrg fobia nk bawak kereta...hik3..{alasan je ni..mmg penakut}

*luv Syahnia* said...

kak nik **,

tu lah kak..
ngah kuatkn ati
utk lebih bsabar ;)

byk gak RM mlayang tu
olh krana kasihnya pd
kete..snggup krbankan RM
kan kak..

sama2 kita sabarrr..sabarrr.. ;p

*luv Syahnia* said...

kak syida **,

yupppp ain tgh bsabr..hihi
smalam cite ngan k.su pun
sambil menangis..
cewekk ko si ain ni ;P

sedangkn park lam pgar pun
tak slamat
apa lg park kat luar2 aiiiyakkk

la yeke kak
nsb baik kale putih
kalo belang2 pun lg canteq
ngeeee~

sabar n tabah yea kak syida

*luv Syahnia* said...

kak eka **,

sesiapa yg prnah alami
akan rasa camne
prasaan tu =(

lah camne leh tlanggar
lori itik tu kak??
nsb baik takde pape

msti pkcik msin rumput tu
cam takot2 kan

kdg2 geram pun ada
kdg2 tak smpai hati
kdg2 rasa kecewa

apa2 pun trima je suma
kmgkinan akan blaku
ngan hati yg tenang..;P

*luv Syahnia* said...

kak ogy **,

ngah sabar lah ni kak
terbang lg RM+++

mula2 je fobia pastu
lupa..drive kete
kalahkn frmula1..hihihi

shininghepiness=) said...

ya Allah...d very d teruk comel u dear......ommo2~~harus bersabar syg...mungkin ada hikmahnyer....

dear, kamu harus mandikan comel kamu dgn air yassin dear...if dah mandi, mandikan lagi...xpon, minta doa dr ustaz...mudah2 mudahan...

*luv Syahnia* said...

shininghepiness **,

yupppp terima ktntuan
tipu kan kalo tak terasa
sedihh n rasa nak tukar
kete lain tp dah
syg ngan si comel tu ;)

dah pernah buat sekali
masa baru pas first excdnt
mgkin dah takdir
cik ain terima je dearr =)

anwy thanks sgt2 ngan
sggstion akak *__*

yg2 n me said...

ow kak ain..huhu..sad la dgr cite xcident nih..

pape pon..hadapi dgn kasih syg k~

Ati Masrif said...

mmg ada kete ni byk dugaan..sabor aje lah..

Un Phat Lee said...

mak aih.macam2 dugaan yang dialami olh si comel dan tuannya...sedeh gua bace.ehe XD

Redbloodsnow said...

ISSHHH KEJI AH ORG YG BUAT GTUE KAT KETA AIN.SABAR JE LAH AH AIN. NNTI ALLAH AKAN BALAS PERBUATAN MALAUAN YG BUAT KEJI KAT KETA AIN.

PSSTTT...BARU TAW BOIFREN AIN COMING SOON AKAN JD POLIS EK. DH MASOK PULAPOL KER DIA...HEHE.

SEGENG LA KITE NIH BAKAL BINI POLIS :P

merahitujambu said...

sbr yee banyak2

FyZa said...

sabar ye dear..bgus ain..setia dgn si comey 2..biarla mereka yg buat 2 suma dpt blsn setimpal..

*luv Syahnia* said...

yg2 n me **,

yupppp dikk
mmg cedih tp nak
wat camne kan
harus trima =)

ati masrif **,

duwet plak suma
nak ke kete je..hehe

*luv Syahnia* said...

un phat lee **,

tu namanya
cabaran dlm hidupp..ngeeee

*luv Syahnia* said...

kak zie **,

dah byk bsabar ni =)
bialah allah yg mbalasnya kan
kita mmpu bdoa n btawakal je
issshhh cam nk bperang plak..hehe


kakkkk ziee..
bf ain dah abis traning pun
posting suda =)

pasni leh masuk psatuan
bini2 polis ;P

*luv Syahnia* said...

merahitujambu **,

tqq kak..
ngah bsbr =)


fyza **,

takmau cri lain dah
stia pd 1..hehe

tq cik fyza =)

LyNn HaMzAh said...

kesiannya ain...moga ain tabah la yer...nanti dapat gaji cepat hantar ke bengkel yer ain untuk buat apa yg patut...

*luv Syahnia* said...

kak lyyn **,

cian kan kakkk
dah nsb bdn..

aiiyakkkk abis gaji
camni..hehe

cha said...

selalunya memang macam tu, kena sekali akan jadi lagi sekali. sama je macam kereta mrABi tu ain. bila akak yg drive, mcm2 jadi kat dia.

*luv Syahnia* said...

KAK CH@ **,

yuuupppp betul tu dear
rasa baru je repair
dah nak kne repai balik ;(

dah nsb kak
kita trima sama2 yea ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...