Tuesday, 1 February 2011

KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1970-1984.. MESTI KORANG INGAT NI !!!

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask,Smurfs dan Voltron lagi satu Gaban.


Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan..mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal..aduiiii

ni sure korang igt...program minum susu di skolah..nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb....

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
Pukul tapak tangan... kan ?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.

~> yang lahir 1989 cam ain pun sama jugak keadaan nya cam budak2 tahun 1970-1984 ni.. memang syokkk lah time tu kan????? ;)


hmm...budak2 skarang dizaman moden ni je, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlife nyanyi.....bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir. 

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak
reti nak swicth on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...




hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin 

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap
hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile
bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...


tapi apa yang pentinglahkan..bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam.. mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata..yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu lagi.. sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???


notahatiain : nak panggl doraemon nak pinjam pintu ajaib masuk darjah satu balik..fuhhhfuhhh kalo bole mnjadi knyataan..hehe

21 comments:

sal odieania oshree said...

hihihih ;) teringat sesgt cik ain...hahaahha tu sume memg besh!!!so doraemon bg x pnjm pin2 ajaib tu??law dpt ko jgn lupe sila2 ajak aq jgk taw!!!hahahah...ye la2...t jmp calon terbaekkk aq kawen lar..(ngan nada xseberape nk sedap) huhuhu

E K A said...

ain betul2 wat akak senyum sensorang...adeh...satu lagi cite yg akak suka,cite baja hitam.tatau la masa zaman ain masih ada lg ke tak.pas balik kelas fardhu ain.laju2 kayuh beskel semata2 nak tgk cite ni

ch@ said...

kenangan ni mengingatkan kpd arwah kawan lelaki akak, satu2nya kawan baik akak. semua kitorang buat sama2, paling akak tak percaya, akak ponteng sekolah agama sebab nak tengok marksman, pergh. sengal betul.

*luv Syahnia* said...

KAK SAL **,

~> sdgkn tmpat mand d'ingt
apa nth lg tmph bmain..
btul ker?? hehe

doremon kdkut tak mau bg
pnjm..hoho

cpt2..jmpa yg ensem
ajak kwen trus..kehkeh

d_tieah said...

Hahaha..
Ko lahir sama aku derr..
Paling best lah zaman kanak2..
Siot memang giler..
Yg paling best tu pasal loceng kan, kelas kitorang dulu adalah kwsn tempat letak suis loceng..
Ape lagi, mmg berebut derr nak tekan suis loceng tu..
Hahaha..

*luv Syahnia* said...

KAK EKA **,

~> hehe..baja itam???
ishhh takde lah mase ain
kak..

lgpun time kcik2 byk main
dr tgk tv..hehe

nsb baik akk nek beskal
kalo jln kaki..
smpai umah citer tu dah abes
kehkehhh :)

*luv Syahnia* said...

KAK CH@ **,

~> best mmg besttt kak..
tp tu lah memory yg tk dpt
d ulang balik tp cuma dpt
dsmpn jd kngan :)

mase ain populer citer
keluang man..dah cm laki
tgk citer tu..

*luv Syahnia* said...

TIEAH **,

~> aiiyokkk kite geng
lah upanye..

hoiittt main loceng2 plak
kang baru kul 11
dah tkn loceng balikkkk

tak ke lntang pukang
ckgu2 suma..haha

zman bdak2 mmg bessttt!!!!

syida said...

MASALAHNYA CIK AIN LAHIR TAHUN TU KE? hihihihi..

queen aida said...

sis tggu gak ain crite psl main congkak dlm tanah.ish!!zamn sis dl main congkak dlm tanah,korek2 lubang pstu ambik guli main..hehe..main getah lompat2 tu..rindu nye zamn kanak-kanakku..

*luv Syahnia* said...

KAK SYIDA **,

~> kalo tak thn tu pun
samer je ar gem die..huhu

lg2 dak kg tawww ;)

*luv Syahnia* said...

KAK AIDA **,

~> cngkak dlm tnh tak
prnah dgr lah..tak tahu pun
hehehe..

main bling slipar
1 lbang kncil
cam2 lah..
huduh kn kalo dah besar2 ni
joinmen ngan ank sedara
kehkeh...

HonEyBuNNy said...

hehe...betul jugak tu...tapi tahun ila xdak lagi neh di sini...tapi seakan2 sama jugak...;-) paling ingat cerita doremon..ehheh

~miZz_nizZ~ said...

sy lhir 89..hehe..smpt pmbris kning..num air kotak..brus gg smua tu..hehe

Rashid said...

as salam

a'ahh le. semua kenangan itu sungguh indah sekali. rasa nak pejam mata dan kembali semula ke alam itu..

dilazfamily said...

best entri nie. teringat jap zaman dulu2. seronok sangat tak macam bile dah besar nie. macam2 kena pk.

ain: akak tag awak tau. buka link nie
http://mamaqiscontest.blogspot.com/2011/02/make-it-100-contest.html

*luv Syahnia* said...

HONEYBUNNY **,

~> hehe pastu citer
sin chan ;p

*luv Syahnia* said...

MIZZ NIZZ **,

~> hehe same lah kiter..

*luv Syahnia* said...

RASHID **,

~> kan..kan.. isshh
kalo lah bole

*luv Syahnia* said...

KAK DILA **,

~> betul2..pkir p skola
blik skola je kan..

orait..thanks dear

queen aida said...

oo yeke...myb kt terengganu ni je kot main mcm tu..hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...