Thursday, 20 June 2013

Detik Kelahiran Kembar QAIREEN QAIRINA ---> PART 3


Untuk Detik Selanjutnya..Bersambung Dari Entry ---> Part  1 & Part 2




17 Disember 2012 (Isnin)

- 12.30 tengah malam, Nurse suruh duduk kat katil tempat seluk tak dibenarkan berada di katil sendiri..mudah nak pantau apa2 masalah katanya sebab dia tengok ain dah kontraksi awal..lepas tu bermula lah saat2 getir menahan kesakitan kontraksi yang melampau..pegang hp nak mesej hubby bagitahu dah sakit suma memang dah tak larat sangat..terpaksa tahan sakit sorang2..baru 2CM sakit mengeras datang setiap 3, 4 minit..berbisik dalam hati.."Ya ALLAH banyak ke dosa aku? Ya Allah kalau tahu sakit camni memang awal2 nak operate! Ya Allah cukuplah sekali ni beranak..taknak beranak dah! Ya Allah tolong lah..sakitttt sangat!!!!" Duduk tak kene..baring tak kene..mengiring tak kene..rasa nak meraung kuat2  o__0 hoho

- Dalam kul 2.30 pagi..bertambah sakit..tak tertahan sangat rasanya..jerit panggil Nurse tapi yang datang Nurse senior yang agak poyo..seluk lagi..OMG baru 3CM!..sakit cam nak guling2 ;(( Nurse tu cakap “eh kene lah tahan..nak beranak kan..anak pertama memang camni” dengan suara agak keras..geram je tapi dah sakit lantak ko lah makcik!

- Bertarung lagi menahan sakit..makin lama makin sakit..tetiba rasa badan panas giler..menggigil-gigil..panggil Nurse yang baik tu..bagitahu “Nurse badan saya panas..tak tahan sangat!!!! Sekali dia check pakai termometer..amekk ko suhu badan 400c lebih..”eh kamu ni demam panas”..pastu dia seluk sebab ain mengerang2 tahan sakit..baru 3CM!!..Ya Allah..memang dalam hati berdoa macam2..Allah je tahu bertapa sakitnya..

- Tak lama kemudian Nurse yang baik tadi datang bawa kain yang dibasahkan lap2 badan ain..dia kata nak turunkan suhu badan sebab nak bagi ubat tahan sakit..pastu dia tolong urut2kan pinggang..sambil cakap dengan nada lembut “sabar ye kak, nak bersalin memang lah sakit camni..banyakkan baca doa nabi nuh..  bila dengar rasa tenang sikit hati kan orang layan kita bebaik..dahlah tengah sakit kalo layan pun garang2 memang rasa nak tendang ko laju2..huh..suami masa ni memang tak tahu langsung ain tengah sakit..padahal hp kat sebelah tangan je..huhu

- Dalam jam 5.00 pagi, Ya Allah sakitnya semakin kuat..kali ni rasa cam nak terberak plak..rasa cam ada benda nak keluar kat bawah tu..tapi dah malas panggil Nurse..ain diam, bila datang sakit ketap bibir, genggam cadar katil, istighfar banyak2..nak taknak tahan sakit sorang2..Pastu macam dengar Nurse cakap dengan Nurse lain "dia ni sakit tapi diam je tak bersuara"..ntahlah sakit sangat agaknya sampai tak terkeluar suara ain mengerang2 sakit..heee

- Pastu datang Doc lelaki melayu kecik badanya..OMG nak seluk lagi ke?!! Tapi time ni tak rasa apapun dia  seluk sebab sakit kontraksi lagi kuat teramat..tengok tangan dia dah berdarah2..”eh dah  6 , 7  CM ni” datang Nurse yang baik “tadi saya seluk baru 3 CM takkan dah bukak banyak?”  Doc “Kalau awak tak caya cuba check” Nurse pun seluk “a’ah lah dah 6 , 7 CM ni sambil cakap dengan Nurse yang lagi senior.. “akak confirmkanlah..amboiii suka plak korang main seluk2 kan..Nurse senior pun seluk.. “dah besar buka ni..takpelah kita tolong bukakan lagi besar boleh tolak masuk labouroom.”

- Maka bermula lah adegan teran meneran buat pertama kalinya.. “saya nak tolong cepatkan bukaan ni..kalau rasa nak terberak..awak teran yea”..adalah 2, 3 Nurse lain tunggu kat tepi katil bagi semangat n ajar camne nak teran..memang semangat giler meneran bila Nurse cakap “ha camni teran pandai sangat..lagi puan..lagi” ..pergghhh camni rupanya ibu kita nak beranak..insaf! 

- Sekali dah 8 , 9 CM..sempat Nurse masukkan tiub kat pundi kencing n keluarkan segala air yang ada..huhu pedih! Nurse2 dah kepoh2 “kembarkan baby dia..baik masuk awal nak buat persediaan”..kelam kabut lah Nurse2 sibuk sediakan itu ini nak tolak masuk labouroom.. terus tolak masuk LR..masa tu kedengaran  azan subuh dari masjid depan hospital..masa ni hubby masih tak tahu lagi yang isteri dia nak masuk LR..sebab betul2  tak mampu nak pegang hp siap suruh Nurse baik tadi tolong simpankan..dia pun layan je pesakit yang manje ni..hikss  ;(

- Masuk LR..dah Nampak dua katil baby..segalanya dua..pindah katil..sorang Nurse check jantung baby, yang sorang lagi cucuk tangan nak masuk air, datang sorang Nurse lagi bagi makan panadol, hulur Gas..bila datang kontraksi terus sedut gas memang kurang sikit sakitnya..bole diorg tinggal kan ain sorang2 kat katil..suma sibuk tolong ibu yang nak bersalin kat bilik sebelah..Ingatkan boleh terus bersalin sebab tengok ibu yang masuk semua terus teran beranak..ain dibiarkan dulu..huh lepastu takde plak Nurse baik tu bagi ubat tahan sakit atau ubat senang buang air besar cam berdasarkan pengalaman bersalin kawan-kawan..maybe dalam situasi kelam kabut kot ;(

- Adalah dalam 45 minit..lepastu datang 2 orang Doc perempuan melayu..Alhamdulillah dapat Doc perempuan islam..ohh diorg tunggu Doc pakar rupanya..maybe sebab twins maka Doc pakar kene uruskan..Dengan sekelip mata segalanya bertukar yang tadi katil dah jadi transformer..keluar besi palang bagai..amek ko digantungnya kaki..siap suma Doc A suruh PUSH bila kontraksi datang n rasa cam nak terberak..datang sakit giler2 ain terus meneran dengan sekuat tenaga..adalah dalam 4 , 5 kali PUSH..1st  twins keluar dengan selamat tepat jam 7.00 pagi..terus dengar suara kakak nangis n Nurse tunjuk jantina kat ain “Ni baby apa puan?” dengan lelah2 mamai ain jawab  “baby girl” dalam hati Alhamdulillah memang betul scan cakap baby girl sebab beli baju suma pink kalo boy nasib lah ye nakk pakai baju pink..huhu terus diorg bawa kakak untuk dibersihkan..


 1st twin, Normal, 17.12.2012, 7.00 pagi, 2.1 kg
beberapa jam selepas keluar dari perut mama
sangat2 rindu waktu ini ;)

- Oh perjuangan masih belum selesai ada lagi 1 nyawa harus diselamatkan..Selepas 1st twin keluar automatik sakit kontraksi hilang..memang ajaib!! dapatlah tarik nafas lega tapi bila Doc B seluk godek2 perut terus terasa sakit kontraksi datang balik..disebabkan 2nd twins songsang..Doc sempat scan baby nak tengok keadaan baby camne..eh songsang lagi anak mama ni, Doc cuba jugak nak pusing baby untuk keluarkan kepala dulu..ditekan2 dipusing2 perut..Doc B takleh buat..dia suruh Doc A plak settlekan..dimasukkan tangan pusing2 bagai kat dalam perut..memang terasa perut bergelodak..sudah koyak rabak agaknya..huhu

- Doc A masuk forsep sepenuhnya pastu dengar Doc A cakap kita tak bole guna forsep lah” dia keluarkan balik forsep..dia suruh ain PUSH..tak Berjaya..PUSH lagi..tak bole..PUSHHHH puan..dah semakin lemah badan betul2 terasa penat..dengan tali n mesin kecik yang di ikat kat perut untuk check jantung baby dengan tangan berwayar masuk air..memang betul2 tak selesa..berpeluh2 padahal dalam LR sungguh kuatlah aircondnya..kiri kanan penuh Nurse-Nurse jadi pompom girl..belum Doc2 tak berkenaan tersidai kat sekeliling katil tengok ain..dah macam orang yang tengah berkumpul tengok pertunjukan..malu tak? Haih malu ntah kemana..lantak lah, janji mak dan anak-anak selamat!

- Selepas 22 minit jam 7.22 pagi, adik Berjaya jugak dikeluarkan secara normal..Doc tak berjaya untuk pusingkan adik agar dapat keluar kepala dulu tapi ntah dari mana datang kekuatan serta tenaga ain PUSHHH sekuat hati..alhamdulillah akhirnya adik keluar dengan kaki sehingga punggung dahulu..Doc suruh PUSH keluarkan kepala plak..PUSH lagi..selamat keluar kan kepala adik....tapi tak kedengaran  suara adik menangis n takde pun Nurse tunjukkan jantina adik pada ain..maybe sebab adik hampir lemas n kurang berat badan diorang terus bawa adik naik wad rawatan rapi kanak2.. maafkan mama syg..mama tak sempat nak susukan, peluk n kis adik.. ;(

- Ya Allah..dalam hati bersyukur sangat2 diberi peluang untuk melahirkan twins secara normal walaupun diduga menanggung kesakitan kontraksi yang lama..seperti tidak percaya pun ada yang ain mampu keluarkan twins tanpa dibedah walau ramai yang rasa ain cam tak mampu keluarkan mereka secara normal..itu semua kuasa Allah kan, disebalik awan yang mendung Allah munculkan pelangi yang indah..eh tak habis disetakat itu..kita berjumpa di akhir Entry okeyy ^__^




Untuk Detik Selanjutnya..Bersambung Di  Entry ---> Part 4

5 comments:

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah dipermudahkan..seram bca..hahaha

Masya said...

ba kilo berat kakak dan adik ni, alhamdulillah dipermudahkan baby twins keluar normal

ch@ said...

Ma'ai, seram. Taknak ar kembar, satu pun dah perit. Bravo ain bravo. Tahniah2. Walawei sambung lg jah? Haish!

Dawia ♥ said...

ain insan terpilih yang dapat rasa pengalaman ni..

menitis air mata wia baca entri ain ni..

eMMe said...

Alhamdulillah.. awak bersalin twin normal, Subhanallah.. tak semua dpt lalui begitu...

anak 1st kan?
terus dpt kembar...

Tahniah... akak dah lame folow syahnia nye blog..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...