Friday, 12 December 2014

Detik Kelahiran Ke-3 yang Dinanti

Eh dah nak masuk 2 bulan umur baby.. si emak tak juga cerita saat2 kelahiran baby Qaira..wahai anak nanti dah pandai membaca bolehlah baca cmana mama bertarung nyawa untuk melahirkanmu..oh syahdu -_-  ok, meh omak beranak 3 nak kongsi pengalaman saat getir melahirkan anak ke-3 untuk beranak kali-2..hee


pertama kali 3 beradik bergambar sesama
Qaira hari ke-5


Orang kata kalau bersalin anak kedua dan seterusnya cepat bersalin kan? tapi tunggu punya tunggu sampai ke 40 weeks masih tak keluar apa tanda pun..hari-hari dok tunggu bila baby nak keluar..ngehh

Masa 37 weeks pregnant,  ain dah dirujuk checkup dengan doc pakar hospital sungai buloh sebab berat baby kecil dalam 1.9 kg..tapi bila doc pakar scan berat baby naik 2.1 kg..its normal katanya ada masa lagi untuk berat baby naik sebelum bersalin..lega dengar! tapi kalau masih tak bersalin sampai due date maka nya sukarela tarikh due date wajib serah diri kat hospital untuk di induce..alasan doc berat baby kecil so tak boleh lelama atau lebih dari due date takut baby lemas. Baiklah ibu memboyot ikut perintah -_-"

Memang baby minta di induce! punyalah minggu2 terakhir dok google camne pengalaman orang yang bersalin paksa ni? ramai yang cakap sakittt lain macam woooo..lagi sakit dari sakit normal..cuak! demi mu anak, mama sanggup tempuhinya..ggrr



20.1.2014 (isnin)

Harini adalah tarikh dijangka bersalin so, wajiblah berserah diri..dalam jam 9.00 pagi baru bersiap2 ke hospital..malas plak nak pergi awal2..huhu masa gerak dari rumah, si kembar masih dibuai mimpi..memang kalau boleh nk tinggalkan kembar tengah diorang tidur sebab tak sampai hati tengok diorang menangis meraung kene tinggal..kang dengan mak sekali meraung..sempat tinggalkn kiss sorang satu, salam mak abah n terus gerak dengan en.suami


kekuatan mama
tinggal kejap dengan atuk nenek ye
mama nak p berjuang untuk adik baby ;(


Sampai hospital sungai buloh terus daftar masuk..nurse kaunter cakap prosedur kene induce mesti dibuat bila dapat katil di wad..dan katil adalah penuh ok..naktaknak kene tunggu dalam masa 24 jam ke 48 jam..pengsan!

Lepastu tunggu giliran untuk check jantung baby n jumpa doc..bila jumpa doc haruslah kene seluk..huahua dah 1cm! nurse suruh tukar baju pinky hospital n bermulanya saat menunggu nk dapat katil diwad..bertapalah kat dewan bersalin selama 2 hari 1 malam..ngehh


21.10.2014 (selasa)

Pagi ni tiba-tiba dah turun tanda lendir berdarah..doc seluk masih 1cm..memang kene paksa jugak..

Sebelah petang sempat en.suami bawa mak n si kembar datang melawat ain..sebab mak cakap malam tadi si adik nangis masuk bilik cari mama sambil panggil mamaa..mamaa.. sebelum ain ke hospital pun diorang bergilir demam n selsema..sayu hati ;((

Jam 7.00 pm, nurse panggil nak bawa masuk wad..yeayy tamat azab menunggu..hihi


22.10.2014 (rabu)

Jam 8.00 am, oh doc seluk dah buka 2cm dan terus doc masukan ubat induce yang pertama n tak boleh bangun 1 jam..10 minit lepas doc masukan ubat terus rasa sakit contraction selang 5 minit..tapi masih boleh tahan senyum2 n berborak dengan akak katil sebelah..nurse tengok ctg pun seram.."eh kuat awak punya contraction ni..boleh tahan tak?" dengan tabahnya cakap "boleh tahan sebab masa anak pertama pun memang terus sakit camni.." berlagak! kihkih jada nurse lain siap cakap "awak ada minum air selusuh ke?".."Eh takkkk!!" pandai2 je nurse ni..sentap!

3.00 pm, doc datang buat checkup n seluk dah 3cm! doc cakap ada progress..so tak payah masuk ubat utk kali ke-2..lepas je doc seluk terus sakit makin menjadi2..kali ni jangan kata borak nak senyum pun dah tak boleh..sakit giler! sakit di induce memang beza dengan sakit normal..takde sakit pinggang cuma sakit dibawah perut memulas2 ditarik2 disiat2 sakitnya..aishhhh tak bole tahan..

4.30 pm, kebetulan time melawat bolehlah hubby temankan..tengok muka en.suami terus rasa hiba nak nangis..haha terus ngada2 nak minta dimanja..yeeaahh

Aduii 2 hari dah tak membuang..sempat minta ubat membuang dengan nurse..kali ni sakit sampai tak boleh nak pijak lantai..nurse kesian agaknya..terus dia tolong masukkn ubat membuang kat montot..lepastu hilang sekejap sakit contraction laju2 p tandas..hubby siap temankan..kot2lah takut terberanak dalam tandas..naya!

Lepas dari tandas terus ke katil n baring..nurse datang n seluk..masih 3cm jugak n cepat2 mintak ubat tahan sakit..tak tahannn sangat dah..memang angkat bendera putih..hihi nurse tengok pun cam parah sangat budak ni terus dia cucuk ubat tahan sakit..

Automatik..hilang suma sakit..tapi mata mengantuk kemain cam digam2..sempat tidur kejap..hubby cakap pun ain balas dengan mata  bertutup tapi mulut bcakap..sebab kesan dari ubat tahan sakit tu..huhu dalam mamai2 sempat hubby suapkan 3 ke 4 sudu nasi..buat alas perut gagahkn jugak dok mengunyah nasi..buat ada tenaga nak pushh..separuh tenaga dah hilang buat tahan sakit tadi ;(

6.30 pm, tetiba sakit terasa..dalam hati eh dah habis ke ubat tahan sakit ni..tapi kali ni terasa cam nak meneran..memang dah meneran sikit pun..kebetulan nurse datang nak buat ctg..cakap dengan nurse.."sy rasa sakit pastu cam nak meneran" terus nurse seluk..

Ntah kenapa nurse terus cam kelam kabut n terus cakap dengan suami..dah 8 cm!!!! amekkk ko..terperanjat suma sebab tadi seluk baru 3cm kan..sama kes cam si kembar..dari 3 cm nak ke 8,9 cm memang cepat..next bersalin kene waspada..hehe

Punya kalut suma nurse dengan katil2 sekali nurse tolak ke labouroom..dahlah nak ke labouroom kene naik lif..sempatlah ain dok jerit "nurse tak tahan dah..nak teran sangattttt!!!" tapi dengan suara lembut je lah..hihi nurse suruh suami ikut jalan luar tak boleh ikut sekali dengan patient.. ;(


gelang tangan bermakna!


Sampai labouroom terus masuk bilik no.berapa tak perasan..sempat pindah katil nurse suruh angkat kaki n suruh tahan jangan teran dulu sebab nak siapkan apa2 keperluan untuk sambut baby..semua orang kelam kelibut sebab kes emergency..huahua ain memang dengar apa diorang cakap tapi mata langsung tak boleh buka mengantuk yang amat tapi takmo tidur..memang tak nampak langsung muka2 nurse dalam labouroom tu sebab masa meneran pun ain pejam mata dari awal sampai baby keluar..sakit pun takde cuma rasa nak meneran sangat2 je..ni kot kelebihan n kekurangan ubat tahan sakit..huhu

Siap sedia semua, nurse bidan suruh teran..tarik nafas dalam2 ok pushhh..pushh dengan sekuat tenaga! sekali pushh laju je baby keluar..alhamdulillah senang sangat2..siap nurse cakap "kalau senang, senang sangat beranak..kalo susah, susah pulak" memang rezeki dan bahagian masing2 kan ;)


hai mama..sy tak sabar nak jumpa mama!
nurse bawa masuk tengok kemain bulat mata dia


Keluarlah baby perempuan tepat jam 7.14 pm seberat 2.8 kg..gagahkan jugak buka mata bila nurse tanya baby apa ni puan? nasib betul jawab perempuan..hihi "ok selawat ye puan, sy nak potong tali pusat" eh baiknya nurse2 ni semua..baby dibawa utk dibersihkan, nurse plak terus pakaikan pad..tanya kat nurse "eh nurse tak jahit ke?".."tak puan..tak koyak pun" sibuk tanya jahit tak jahit sekali nurse jahit kang padan muka..haha

Nurse datang bawa baby yg dah siap berbalut kain..baby dah bersih..sekali baru hubby masuk..sedihnya hubby tak dapat tengok masa baby keluar..rupanya mak guard n nurse kaunter depan tak bagi masuk sebab nama takde dalam labouroom kira kes emergency nurse dalam pun tak sempat nak tulis rekod bagitahu nurse kaunter depan..bila dah siap bersalin baru nurse maklum n suami disuruh masuk azankan baby..baby malu lah teww nak papa tengok dia keluar kan..kan..hikhik pastu makguard suruh suami keluar..


mama sedaya upaya tahan mata dari terlelap
punya gigih suruh papa amikan 
pic dgn baby dalam labouroom..
papa je segan silu -_-"


Nak dekat 3 jam gaklah dok dalam labouroom berdua dengan baby..terpaksa biarkan baby dok dalam katilbaby sebab mak baby sibuk nak layan mata mengantuk tak hilang2..tertidur2 dibuatnya..huhu

Jam 10.00 pm baru ain n baby di tolak masuk wad..pastu hubby datang bawakan beg n makanan..baru perut rasa lapar kemain..sebelum hubby balik sempat tolong ain bersihkan diri..itupun banyak masa tertangguh sebab nak layan mata..sambil berdiri pegang dinding pun boleh tidur pejam mata..cakap kat hubby "kejap b..ngantuk sangat nie..tak boleh buka mata" azab betul penangan ubat tahan sakit ni..nurse cakap 6 jam baru hilan tapi rasa cam lebih 6 jam je..alhamdulillah..dalam kul 2 pagi camtu baru mata kembali segar n tak rasa ngantuk dah.. 0_0


23.10.2014 (khamis)

yeayyyy ibu n baby dah boleh balik! itupun lepas ain kene masuk air sebotol sebab nadi ain laju..bila bacaan dah normal baru doc benarkan balik..lepas zuhur jugak baru keluar hospital..gud bye hospital sungai buloh..terima kasih bagi layanan dan perkhidmatan yang terbaik ;))

Begitulah pengalaman melahirkan anak ke-3..tidaklah rasa fobia cam bersalinkan kembar dulu..hihi cerita pun tak payah berPART banyak2 sebab ain rasa singkat sangat perjalanan melahirkan anak ke-3 ni walaupun rasa tulisan cerita cam panjang lebar je..haha


Hari ke-45
hip hip horeyyy mama dah merdeka!
3 je pun rasa dah banyak je anak
huru hara nak bergambar ;))



Syukur..syukur..diulangtahun kelahiran mama ke-25 pada 24.11.2014, mama dikelilingi suami yg baik dan anak2 yang sihat comel.. 4 insan sentiasa dalam hati mama sampai bila2..ooppss sempat kawan usik "hebat ko ain baru 25, anak dah 3!" haha


8 comments:

Aeen said...

nama penuh kite same lah..Siti Nurain..hehehe...hebat la tu baru 25 anak dah tiga..apa2 pun rezeki masing2 kan...:)

nurfadilah suardi said...

Alhamdulillah Ain. Takpelah muda dah anak ramai, nanti senang anak dah besar mama nampak macam kakak

Dawia ♥ said...

Dari awak sampai habis entri ni wia baca satu perkataan tak tinggal tau..macam senang je ain bersalin..hehe :)

alhamdulillah..rezeki ain..Happy for u, dear..

eMMe said...

Ain, mase twin dulu bersalin normal ek?
hurm... senang nye Ain bersalin.. tapi nak tanggung sakit tu yg tak tahan tu..kalo sakit lame2 ni... camner la akak nnt ain... heeee~

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Anak Wak Mail said...

scarynya mak aihhh..main seluk2..haha..dah besar nnt..kalau dia nakal2..suh baca blog ni..xjd dia nak nakal..hehe

mama ila said...

wahhh..dah ada baby baru yer..tahniah..seronok si kembar dah jadi kakak =)

Mizz ErMa said...

alhamdulillah, dah selamat bersalin..comel princess3 ain..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...