Tuesday, 13 June 2017

Kisah Kelahiran Anak ke-4 (Overdue Baby)

Yeayy harini dah 44 hari berpantang..mama kita dah merdeka ;)

Teringat balik proses kelahiran 44 hari yang lepas..

Kronologi kelahiran anak ke-4
(overdue baby):

24.4.2017 - Due date! tapi takde apa tanda-tanda nak bersalin pun..

Doc bagi tempoh tunggu sampai 6 hari lagi..

28.4.2017 - Keluar tanda lendir putih jernih..

30.4.2017 - Serah diri kat PAC, hospital sungai buloh!

12.00 pm - Doc check baru 1 cm..

Muka happy dapat baring

Penunggu setia!
selagi baby tak keluar suami tak dibenarkan keluar dari 
tapak hospital..huhu


3.00 pm - Dapat katil kat wad, Doc check lagi dah 2 cm, masukan ubat induce! terus start rasa sakit..

Sesi CTG..
 mama risau sebab masa CTG 
graf jantung baby tak cantik 
baby asyik tidur je..zzzz

4.30 pm - Sakit contraction yang berterusan non stop..kalau tak sakit berborak dengan suami kalau datang sakit dok diam kerut dahi ketap bibir..huhu

Selepas CTG terus makan lauk hospital
simpan tenaga kot2 kejap lagi nak bersalin ;)

9.30 pm - Doc datang check dah 5 cm n suruh tolak labouroom! ain pun masih gagah bangun siapkan diri nak ke labouroom! ekcited dah..

10.00 pm - Sampai labouroom, nurse masukan ubat drip, sakit makin menjadi..

10.45 pm - Doc pecahkan air ketuban! air ketuban yang keluar pun sikit dah..

11.30 pm - Tak  boleh jadi sakit makin kuat rasa cam dah mandi sauna peluh 1 badan! jerit panggil Nurseeeee!!!! terus nurse datang seluk dah 7 cm..nurse tanya suami ada kat luar tak? semangat cakap "adaa kattt luarrr!" dalam hati dah berbunga sebab tak sabar nak bersalin jumpa baby..

Lepastu nurse keluar tinggalkan sesorg..

Sempat tengok jam kat dinding..baby tolong bertahan ye keluar lepas jam 12.00 pagi nak dapatkan tarikh 1 Mei..hihihi

12.15 am - ffuuhh lega dah lepas jam 12.00 pagi..ok baby dah boleh siap sedia untuk keluar jumpa mamapapa!

Bidan datang seluk n tolong besarkan lagi laluan..dah boleh teran kalo contraction datang..

Sakit datang habis penghadang katil ku gengamm erat kuat2..menggigil 1 badan oiii..lain macam betul penangan induce..tapi Kali ni nurse tak  pelawe pun nak bagi ubat tahan sakit cam qaira dulu baru 3 cm dah sakit contraction kuat terus nurse bagi ubat tahan sakit..huhu mungkin Kali ni progress  rahim cepat terbuka kot

1.05 pagi - Doc datang dan seluk lagi tak tahu lah berapa cm dah! Nurse dah siap sedia barang untuk bersalin..ada 2 orang nurse standby dalam bilik bersalin dah..

Kali ni bila contraction datang dah rasa nak meneran!!! badan time ni dah cam udang kene goreng..meringkuk tahan sakit oii

Nurse Tanya? puan dah rasa nak Teran ke..terus dia buka katil cam orang nak bersalin tu, seluk dan suruh pushhhh bila sakit datang!!

Suami dah datang dok sebelah kiri katil, sorang nurse sebelah kanan Dan sorang bidan kat hujung kaki..
Sambil dia godek2 bawah tu sambil dia suruh push..

Pushh..pushh baby takmo keluar

Kepala baby keluar masuk keluar masuk sebab mama dia teran main2..

Antara ayat2 bidan yang masih di ingatan..

"puan teran betul-betul"

"teran cam nak berak tu jangan teran kat leher"

"puan cepat..kepala baby dah nampak ni"
siap panggil suami suruh tengok! suami pun berani je tengok..huhu

"puan pernah bersalin kembar kan?
teran betul2 puan"

Masa ni dah rasa lemah tak terdaya siap cakap "dah tak larat!"

Nurse balas "eh puan mana boleh cakap tak larat"

Nurse berdua ni sabar betul melayan kerenah ain walau yang sorang tu nada suara dah makin tinggi nak bagi semangat sebab tengok ain dah lemahh cam orang baru lepas jogging 1 padang 50 kali pusing eh!

Suami kat sebelah dok tampung belakang badan..dia dok lap peluh kat dahi yang dah turun cam air terjun..haha

Kali ni nekad datang sakit terus pushh bebetul..tarik nafas tahan nafas curi nafas terannnnn..

Terus terasa kepal baby keluar..ooppss

dan apa jadi???

Ain stopp teran!!!

Gelabah lah nurse tadi...

"puan teran lagi kepala baby dah keluar ni badan tak keluar lagi.."

Rupanya baby dah sangkut bahu..terkulai kepalanya sampai leher..

Ain masa ni dah lemah tak terdayaa..tenaga dah banyak hilang tahan sakit n teran banyak kali..huhu

Terus nurse tekan button emergency..masuk 2 orang doc n  4 ke 5 nurse...nurse suruh suami tunggu luar..kiri kanan bawah katil penuh orang..

Nurse kiri kanan pegang perutt, doc kat bawah tolong cover baby..OK puan datang sakit cepat teran"

Dah makin risau kat baby..cepat2 ain teran sekali nafas panjang2 ..sambil nurse tekan n tolak perut kuat2..sakitt!!!

Cuba jugak teran 3 4 kali..akhirnyaaa

zzuuupppppppp terasa panas badan baby keluar!!!  tepat jam 02.02 pagi pada 1 Mei 2017..

Doc terus letak baby atas dada ain n tunjuk ni baby apa puan? ain cakap "lelaki" tapi baby tak nangis pun n nurse terus bawa baby keluar..

Fresh dari perut mama!

terkelip2 mata dia ;)

Good boy sgt budak sorg ni taw
diam je!

Ada nurse sorang ni cakap "puan kecik je baby ni ha" tengok kemain payah ain nak keluarkan seketul baby ni pun..huahua lepastu nurse ni gak terkejut bila timbang berat baby 3.4kg..nampak kecik nurse tapi berat tawww..haha

Mula sesi jahit menjahit disebabkan kes baby sangkut bahu n Susah nak teran maka besarlah koyak n banyaklah jahitnya..huhu
adalah 30 minit nak siapkan jahitt..ggrrr

Papa masuk balik untuk azankan baby!
sambil sempat suruh hubby tangkapkan gambar..hehe

Buruknya rasa muka lepas bersalin
huahua

Sebenarnya muka lega sebab berjaya habiskan perjuangan melahirkan seorang mujahid di atas bumi ini..syukur!

Dalam wad pun, baby asyik tidur je
Saja kasi peluang mama rehat kan ;)

Jam 4.30 pagi baru nurse tolak naik wad..dan pada 1 Mei, 4.00 petang selamat dah kami berdua discharge dari wad pulang kerumah untuk teruskan tempoh berpantang pulak..

Ok itu sahaja, Sekian ;)



NotaSyahnia : Tidak semua anak dari rahim kita sama proses kelahiranya..susah atau senang itu semua adalah Nikmat! ;)

7 comments:

Farhana IezAna said...

tahniah akhirnya dapat baby boy. selamat berpantang..

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

شركة تاج said...


شركة تاج لخدمات التنظيف بابها وخميس مشيط 0551844053وتشمل تنظيف للمنازل والمجالس
والكنب وكذلك تنظيف السجاد والموكيت باحترافية عالية .

شركة تنظيف شقق بابها
شركة تنظيف شقق بخميس مشيط
شركة تنظيف سجاد بخميس مشيط
شركة تنظيف سجاد بابها
شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
شركة تنظيف منازل بابها
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة كشف تسربات المياه بالقطيف
شركة كشف تسربات المياه ببقيق
شركة مكافحة حشرات بجازان

شركة تاج said...



افضل الخدمات المنزلية المقدمة بمدينة الخبر من شركة تاج 0551844053 فخدمات شركتنا عديده ومتعددة ومنها شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بيوت بالخبر
شركة تنظيف سجاد بالخبر
شركة تنظيف شقق بالخبر


شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالخبر
شركة تنظيف بالقطيف
شركة طيوب لتسليك المجارى بالخبر


شركة تاج said...



تقدم شركة تاج 0551844053 افضل خدمات التنظيف للمنازل والبيوت وكذلك ايضا تنظيف السجاد والموكيت والمجالس وبيوت الشعر
بالدمام والخبر تنظيف فلل وشقق ومطاعم نقدم عمليات التنظيف الشاملة بمفهموها العصرى والحديث
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام

شركة الصفرات للتنظيف والنظافه العامه بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام


شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة جلي بلاط ورخام وسيراميك بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام

شركة تاج said...



شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة مكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالدمام والخبر
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة النمل الابيض بالقطيف


شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة النمل الابيض بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالرياض

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...