Wednesday, 14 July 2010

~ TiPs PeRciNtAaN jArAk JaUh ~

adA sesiApa yang tengAh bercintA jArak jAuh?
mUngkin rAmai jugAkan yAng mEmpUnyai cintA jenis jArak jAuh ini,
semAsa berjAuhan pAsti merindUi atAu mencUrigai mEngenAi si diA.
bEnarkah si diA jUjur dAn setiA dengAn andA….!!!!!!!!

Tips percintAan jArak jAuh
di adaptasi dari kisah percintaan jarak jauh 
diantara nek bayan dan tok bayan.....
watak hero --> tok bayan (en.syah)
watak heroin --> nek bayan (cik ain)

1. Anda harus sentiasa menghubungi si dia.  
(tak mau bia tok bayan yg slalu call nek bayan  ^__^)
Sekali sekala call si dia...
(boleh dpertikaikan..huhu..dasar tahi hdung masin..
 tokeyy balak pun bengkrapp ma mau topup je)
 dan selalu bermesej dengan dirinya..
(selalu je bmesej..bgn tido msj,nak bsiap msj,nak mkn msj,
nk mand pun sempat g bmsj..pagi,ptg,siang,mlm bmesej..tak suda2..
kemane ku berada dsitu lah hp disisi..
--->..syg je rasenye nak lpaskn hp tu..kalo boleh nak sntiasa gntung 
kat leher jadikan rantai..boleh tak?????

2. Jika anda mempunyai kelebihan budjet, 
anda bolehlah menggunakan 3G. Dengan 3G anda boleh 
menatap wajah si dia ataupun buat spot cek dimana dia berada. 
(gilo jelezzz smpai mau spot cek..buat ff je suda..
hp cik ain non ada 3G..hp cap ayam yg suda mau dipanggang 
mau ganti ngan hp ada 3G..hehe mau pjuk rayu tok bayan tuk belikan..
mane taw kat ganu lg murahhhh..sebiji 50inggit huhu)

3. Tunjukkan anda menyayangi si dia dan akan ada untuk si dia, 
setiap kali si dia call anda atau mesej anda, 
anda sentiasa dapat menjawab tanpa sebarang masalah
kecuali anda x perasan atau sibuk.
tapi jika seharian panggilan x dijawab, 
mesej tak berbalas mesti ada sesuatukan? 
(pantang je kalo tok bayan tu lambat reply mesej
mulalah pale otak ni pikir yg negatif jer..
nek bayan ni pun wat2 lah majuk..
jenuh lah tok bayan tu nak memujuk..kuanggg..kuangg)
 
4. Apabila hari2 penting hadir seperti hari jadi si dia, 
hantarkanlah hadiah buat si dia. 
dan sentiasa ingat akan hari yang penting dalam hidup si dia. 
berikan hadiah yang istimewa buat si dia
tak perlu yang mahal tetapi sesuatu yang ikhlas dari anda.
(besday tok bayan lambat g bln3 thn depan..
nak tunggu untuk besday nek bayan bln11 ni..
harap tok bayan sudi wat seprise..
balik selangor senyap2 taw2 dah ada depan pintu umah..
best!!!best!!! pasti akan melompat kgirangan..
tok bayan tolong bace pmintaan nek bayan sorang ni yea..huhu)

5. Jika si dia sakit, korbankan sedikit masa buat si dia.
Jika si dia sakit, janganlah anda pergi bersuka2 seperti keluar bersama teman2.
sebolehnya temanilah si dia, dengan call bertanya khabar.
ini menunjukkan biarpun anda berjauhan tetapi
anda sentiasa dekat dengannya apalagi dalam keadaan si dia seperti itu. 
(wahhhhh so romantik gitu..nanti nek bayan boleh tolong poskan ubat 
untuk kamu yea tok bayan..bile nek bayan sakit..kamu plak poskan ubat..
mau jadi bestfren ngan org2 yg keje kat pejabat pos tu nanti..
rase2 boleh tak kalo nak mintak poskan sekali tuan punye badan ke sane?????..
bole2 kalo muat masuk lam kotakk pos tu..hehe)

6. Anda dan si dia harus sentiasa berkomunikasi, supaya salah faham tidak terjadi. 
Jika anda syak akan dirinya, berbincang secara jujur jgn main tuduh melulu. 
Berfikir secara rasional dan pastikan anda tidak mengikut kata hati anda. 
Sesungguhnya untuk memusnahkan sesuatu perhubungan 
adalah mudah seperti menarik picu bom tangan.. 
( heeeeee takutnye..tak mau camni..tok bayan adalah seorg yg sangat penyabar..
tak cepat melenting..cool je memanjang..
tak cam gf die cepat je angin pusss2 melanda..nngerrrrrr)
 
7. Mengenali semua teman2 si dia, sapa yang rapat dengan si dia, 
dengan siapa dia keluar. bukan nak mengawal, 
tapi hanya mengambil tahu. Lebih baik mencegah dari merawatkan? 
cemburu tanda sayang tapi bila berlebihan menjadi racun plak.. 
(sebelum ni kawan2 skola n kawan2 ofis die
sume dah jadi kawan2 nek bayan gak..
lebih2 g ex-ofismate en.syah kat pej mb tu..
tok bayan sorg ni mmg tak suke merahsiakn kawan2 die..
tp kawan2 polis die skang..sorg pun takde kenal lagi..
harap2 tak ngajo benda yg bukan2..hari2 ajak p masjid takpe..hehe)

8. Anda juga harus melakukan apa yang anda ingin pasangan anda lakukan 
seperti sentiasa berhubung, tak cemburu buta, sentiasa ambil berat diri si dia 
dan tidak bermain kayu 3. Jika anda melakukan begitu,
pasti pasangan anda juga turut melakukan sedemikian. 
(pasti akan sntiasa bhubung..takde g dah org len yg hendak dihubungi..
hanya tok bayan sentiasa dihati..lalala)
 
9. Anda dan si dia harus sentiasa bertolenrasi, 
give and take dalam apa jua perkara. 
(sokonggg2..akan ditingkatkan lagi usaha untuk lebih 
memahami tanpa ada prasangke buruk je memanjang..
kalo tak cepatlah bkedut2 muke nek bayan nanti..
katakan tak nak!!!! harus pikir positif sentiasa..)

10. Dan semestinya anda harus sentiasa berdoa agar hubungan anda 
akan bahagia selalu dan semakin erat walaupun jarak beribu batu. 
seperti bait2 lagu dato' siti nurhaliza sutramaya
Jarak antara kita umpama pengukur pencintaan.. 
(selalu bdoa agar dperkuatkn lagi hubungan ni n 
harap tok bayan dapat dtransfer ke kg halaman..
biarlah berbakti di tanah kelahiran nye sendiri
tak mau lah p jauh2..ha cam dapat je kann..
plezzzz tok bayan tlg usahakan..
sape yg ada talian persaudaraan ngan ketua polis negara..
tlg angkat tgn atau kaki..mau mntak bantuan..bolehhh tak?????..huhu )




--> Cinta jarak jauh memang sukar. Memang meronta-ronta hati bila mana rindu itu datang. Apabila keseorangan, sudah pasti kita akan terasa sangat kerinduan itu. 
Tetapi ingatlah, jangan jadikan jarak yang jauh itu sebagai pemusnah cinta anda. Jadikan ia sebagai satu cabaran yang akan memberikan anda lebih bersemangat untuk meneruskan cinta itu.
Akhir kata, walauapapun rintangan yang ada, jangan jadikan ia sebagai alasan dan penghalang. Tetapi jadikan ia sebagai sesuatu yang dapat menambahkan kasih sayang kita kepada si dia.
Bila jauh kita akan merasa rindu bukan? Jadi jauh itu bukan satu perkara yang tidak baik cuma ianya merupakan salah satu cara untuk memupuk rasa kasih sayang kita dan mengajar kita untuk menjadi seorang kekasih yang setia.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...