Monday, 27 December 2010

Checklist untuk E-Day SyahNia

Lagi seminggu majlis..baru gatal2 tangan ni nak buat checklist kan..

Mari2 tolong cik ain menyemak mana2 perkara yang tetinggal..maklumlah sampai masanya suma ko jadi pelupa..berserah segalanya..ishh..ishh masih ada masa seminggu harus tidak menyerah kalah..huhu..


Checklist

1) Warna Tema
2) Hantaran
3) Mini Pelamin
4) Makeup
5) Baju tunang
6) Door gift
7) Jumlah tetamu / Makanan / Khemah /Kerusi Meja
8) OP
9) Deco & lain2

Checklist diatas perlu diambik kira..walau sesimple mana majlis nanti..untuk majlis cik ain nanti tidak lah grand mana seperti artis atau anak2 datuk..cukup ia nya meriah dan berjalan lancar..makkk ohh makk saya anak bongsu nak lebih cikit dr akak n abg boleyy???
panggggg je kan!!!

1) Warna Tema
 
Menentukan warna tema pertunangan adalah satu kemestian. Kalo tak..mahu jadi tema pelangi..aiyakkkk ingat funfair..hehe, 

Majlis nanti ain pilih tema soft colour ..rasa tak sesuai pulak kalau tema warna striking kan??? So, baiknya ain pilih warna soft pink je..sejuk mata memandang..ecehhhh ; )
ain peminat pink!!! yeayy dalam hati ada bunga..sama jugak ngan en.syah sebab dia pun kene pakai baju kale pink nanti..hehe

2) Hantaran 

Kedua2 belah pihak telah bersepakat untuk membawa suma barang hantaran sekali..mak cakap senang time nikah tak payah sibuk2 nak buat hantaran lagik!!!..cuma memakan bajet yang besar cikit..
kemungkinan belah pompuan dalam 25 dulang..makkk oiii giler banyak..ha pengsannn!!! 

~> Gubahan Hantaran

Ohhh harus terima hakikat yang cik ain tidaklah sekreatif mana untuk mendeco walau hantaran sendiri..suma diserahkan kepada 1st akak ain..jimat sikit tiada bayaran..seikhlas hati..sentap kalo adik beradik nak berkira kan!!! ;P..

tapi ada 2 gubahan yang ain buat sendiri..cayalahhh..dalam mengeliat2 jari jadi jugak..tunggu n lihat yea hasilnya..mesti terus korang rasa nak tempah..kehkehhh

*sekadar gambar hiasan*

~> Dulang & Alas dulang

Dulang hantaran dan alas dulang ain tempah kat kawan makcik..sangat murah siap nak designkan alas baru warna pink lagik..hanya RM 3.00 sedulang bersama alas sekali..p tempat lain suma RM 5.00..ain mintak dalam 20 dulang..sakit pinggang makcik nak jahit alas tu nak!!! lupa plak nama makcik tu apa??? cik timah kotttt..


3) Mini Pelamin

Mini pelamin....perlu ker??? skang dah moden makk takde dah nak duk lam bilik lg!!! pandai je nak mengayat mak kan..p survey kat suma butik mini pelamin simple je RM 500 ishhh tak larat rasanya..


lastnya tak jadik sewa..kerja tangan 1st akak ain diperlukan lagi..kita buat pelamin sendiri buat sampai cantik!!! abah jugak mejadi orang kuat dalam menyiapkan pelamin anak dia..nak tengokkk???? tungguuu...jangan roboh sudah..hehe

*sekadar gambar hiasan*

4) Make up

Bagi ain..ini sangat diberi perhatian..takkan nak cincaicincun je kan..dah saudara mara pihak laki 1st time jumpa bakal sedara baru diorang..kang selekeh je tengokkk nak cun lah cikit..hehe..ain sewa mak andam..pakej persiapan satu badan cuma RM 280..murahkan..harapnya hasilnya pun puas hati..kita tengok sama2 nanti yea ;P

5) Baju tunang


Baju tunang pun ain sewa dengan mak andam yang sama..dah amik 1 pakej kan..kebetulan masa ain survey tu dia ada kain pink yang belum didesign lagi..so, ain adalah 1st customer yang pakai baju tu nanti..senang citer direka khas untuk ain lah..wahh special..hehe

6) Door gift

Doorgift ikut bajet nanti..mungkin buat door gift makanan ringan untuk kanak2 12 thn ke bawah saje..yang untuk 12 thn ke atas..hanya tolong bukakan plastik gula2 untuk anak2 adik2 tadi yea..kejam tak??? hehe

7) Jumlah tetamu / Makanan & Minuman /Khemah & Kerusi 

~> jumlah tetamu

Mak kata nak jemput kawan2 marhaban dia..saudara belah mak/abah..kawan2 skola cik ain..kawan2 tempat keje lama/tmpat keje baru..saudara belah pihak laki..agak2 korang dalam bape tu suma yea??? 50 orang ada tak..

~> Jenis makanan

Lauk pauk diserahkan kepada mak ain n abah..yang penting nasi + ayam + sayur + ulam + buah dan makanan tambahan lain..tak tahu lah apa menu mak nak masak nanti ;P

~> Khemah & kerusi meja

Khemah penting adik manisss!!! walau umah ain cukup untuk makan bersila..tapi bagi ain agak rumit untuk menyediakan makanan secara hidang..cukuplah sewa 2 khemah sajo..makan layan diri zaman skang senang..abahh nanti mintak kerusi lebih yea banyak2 pun takpe!!! kunun nak main cop2 kusi..hehe

8) OP

Official photographer adalah penting untuk merakamkan detik2 indah majlis pertunangan nanti..takot nanti masing2 bz..so ain amik OP pun satu tempat butik ain sewa..

 

kunun nak amik storybook..sekali tengok harga..tak jadi nakkk oii..ain amik yang biasa2 je..sempat kumpul duwet buat storybook time wedding nanti..hehe almaklum minah kamera pantang jumpa kamera nak jugak intprem..hehe ain mintak ada sesi outdoor nanti..

9) Decoration dan lain-lain 

~> Cadar / Bantal

Cadar sumbangan dari abang ain..warna cream gold..bantal.. aishhh pakai yang mana ada je..

~> Frame gambar / lilin / Bunga

Belum beli lagik..ingat nak beli kat kedai RM 2.00 je..hehe

~> Dinding bilik

Lebih cantik kalau cat mengikut tema majlis kan???..oleh kerana dinding bilik yang dah berbelang2..warna oren plak tu..ain berpakat dengan kakak untuk menjadi partime tukang cat..abah pulak cat diruang tamu..kalo sempat ain tolong kalo tak abah n akak je lah cat!!! hehe kejam tak???

~> Bunga tangan

Ni sudah termasuk pakej pertunangan.. ; )

~> Baju Family

Mengedik cik ain nak jugak family pakai pink..tapi sdn.bhd yea..janji pink yang warna selain pink tulung basuh pinggan ok..kehkeh..masing2 mencari baju warna pink..kejam betul kan!!! ain tak kisah pun kale apa..family ain ada sume pun bermakna sangat..

yang paling dihargai..BFF ain cik dayah n cik nolin sanggup cari kain tempah baju baru kale pink..ciap  bgtahu harganya bape lagik..cayunkkkk ngan diorang ni..harus jadi pengapit ;P

~> Langsir & Karpet

Kebetulan langsir umah n bilik kale pink..dah tak payah pikir2 lagik kan..

Tambahan ~> nak pakai henna time tunang nanti..amik pakej yang simple je ;P



notahatiain : Ini saja checklist ain setakat ni..kalau ade sesiapa yang ada idea, jangan segan2 untuk share di sini yerr...sharing is caring...

18 comments:

Dawia Honeyputri ✿ said...

Wah..kita sebaya !! =)
tapi awak dah nak tunang..bestnya..

pandai buat checklist..
tapi Wia, hadoii macam budak budak lagi..

apepun semoga segalanya berjalan lancar ek :)

*luv Syahnia* said...

Dawia **,

sorry taw wia..ain tpggl akak
sblum ni..huhu
perasan diri ni adik je manjang
haha

ala dah jodoh kita cepat..
takpe wia pun dah ad bf kan
ajak je tunang cpt2..;P

bila kita akn hadapi situasi tu
bdk2 pun bole jd mtang taw
tak caye..wia akn
mngalaminya jugak ;)

thanksss wia..cayunkk kamu

Ain Zulaikha said...

bestnya tunang.. heheeheh ;)

syida said...

cik ain.. jemputan tu cukup ke 50org..ish ish.. rasa nya 500 org kot..hehe..

cik syahira said...

assalamualaikum cik ain.

happy preparing. tahniah dah nak bertunang. moga urusan kamu dimudahkan. amin.

cantiks page ni. pink. i like.

♥♥ Kasut Pink ♥♥ said...

Gigih ain nak DIY hantaran. Insyallah boleh.. chaiyuk2..

Ati Masrif said...

saper yg nak nikah ni?

LyNn HaMzAh said...

syukur dah nak bertunang dah ain...jangan lupa jemput kak lynn yer...

*luv Syahnia* said...

AIN ZULAIKHA **,

best...tp pning pale..hihi

*luv Syahnia* said...

KAK SYIDA **,

500 tu dah bole
wat knduri kawen..hehe

t akk dtg tlg kirekn bape
tetamu yea ;P

*luv Syahnia* said...

CIK SYAHIRA **,

Thanks dear ;)
insyallah mohon
bjalan lancar

kamu like yea..tq2

*luv Syahnia* said...

KASUT PINK **,

hehe..caiyokkkk

*luv Syahnia* said...

ATI MASRIF **,

belum masa bnikah lagik kak
baru nak tunang..hehe

*luv Syahnia* said...

KAK LYNN **,

ohhh rindunya ngan akak
mesti jmput jgn akk tak dtg
sentap nanti..hehe

HaNa HoNeY said...

neyh baru tunang
nikah esok grand lagi
congrats
jgn lupe jempot bloggers neyh ha
i like pink!

*luv Syahnia* said...

HANA **,

hai dear ;P

isshhh mjlis yg simple
tp meriah..hehe

pasti ain jmput rkan2 bloger ;)

Zezebel said...

hehe..pas ni kena pikir majlis kawen la pla...

*luv Syahnia* said...

ZEZEBEL **,

ishhh tak mau...
lmbt g..kita enjoy dulu..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...