Friday, 27 May 2011

Takkan 'Blogger' hilang di Alam maya

Tajuk diatas diolah semula oleh tuan punya blog dari pepatah melayu 'takkan melayu hilang didunia' bak kata lawak kumpulan sepah maharajalawak!..bagus sambil melawak sambil menghidupkan semula pepatah melayu agar tidak hilang dimakan zaman.. ^__^ i like sepah huahua


Cik ain merasakan makin lama makin boring dengan fesbuk..balik2 dok intai status orang dok tengok gambar album orang..status sendiri tidak juga berupdate..kalau mahu menulis status mesti memikir  5,6,7 kali tapi akhirnya hanya 1,2,3 perkataan je tertulis..beza dengan blog..laju jari menaip membina ayat..ikut saja kata hati, rasa dan perasaan..ikhlas je menulis..cewahhh  orang ikhlas takkan cakap kat orang kan! kadang2 ke laut dilambung ombak juga idea menghilang..tsk tsk ;(


Kawan-kawan baru diblog dianggap lebih rapat berbanding kawan2 yang kenal di facebook..hanya dengan kita membaca penulisan cerita kehidupan mereka cukup seperti kita rapat dengan beliau..dan kita juga turut merasai perasaan mereka walau melalui coretan tulisannya..ada rezeki berjumpa pulak di alam nyata! cik ain peramah orangnya korang jangan takut nak tegur..kalau terjumpa diluar cakap saja 'heyy ini miss syahnia ke?' kalau tersenyum betul lah tu! ;)


Blog seperti novel..bayangan cerita dari susunan perkataan sahaja cukup memberi  kesan  pada pembacanya..kadang2 seperti kita yang berada didalam watak novel tersebut..sama seperti menulis di blog juga ~__~ ada cerita sedih kita turut simpati, ada cerita gembira, kita tumpang seronok, ada yang terima cash nuffnang, haih kita rasa nak mintak cikit je!..haha



Blog juga seperti diari sendiri..dimana lagi untuk luahkan perasaan kalau tidak diblog! setiap coretan boleh  dilihat kembali untuk masa akan datang..mungkin untuk tatapan anak cucu cicit cocot dan generasi seterusnya *harapnya berkembang generasi cik ain nanti* hehe..risiko jika menulis dibuku..silap bulan habis berlubang-lubang..oh rumah saya banyak tikus dan cencorot yang gemar makan kertas! huahua


~> dan cik ain rasa setiap blogger pasti punyai alasanya tersendiri mengapa harus menulis diblog dan menjadi blogger terhebat?
hati masing-masing, pendapat berbeza-beza, 
laptop sendiri-sendiri..
ikut suka hati lah kan! tak gitu ;)


miss syahnia aka blogger suam2 kuku ;P
kalo terjumpa say hai..ok!




siapa setuju 'takkan blogger hilang di alam maya' 
sila tinggalkan komen dibawah..muahaha
^___^* <~ cantik tak pin rambut saya!


34 comments:

khaifaiz said...

aku plak tak tahu aku ni blogger ke tak.. sedang konflik dalaman ni.. huhuh

Heidi Shafiq said...

blog lg byk variety.. :)

Norfidayu said...

betul tu kak.. fesbuk makin lame makin sgt boring...-__-"

Anak Wak Mail said...

cik ain..i like sepah too!!

saya setuju takkan blogger hilang di alam maya..=)

seronok kenal dengan ain..semoga kita
dapat berjumpa di alam nyata!

hehe..=)

HonEyBuNNy said...

betul32...ila pun setuju 101%...

xkan ilang kawan2 blog d alam maya....;-)

suka kawan dgn kawan2 blogger...semuanya baik2...;-)

dilazfamily said...

dilaz lebih suka blog dari FB. FB cam boring jer skrg, blog best. cuma kadangkala tak tahu nak tulis apa bak kata cik ain mood ke laut. blog byk mengajar erti kehidupan tau

d_tieah said...

Aku plaing suka part kau kata kawan2 baru d blog dianggap lebih rapat berbanding kawan2 yang kenal d fb.. Betul tu.. Dari blog kita kenal kawan baru dan seterusnya ke fb.. Sebab kat fb aku memang tak pernah nak tegur or chat dengan orang yang tak dikenali.. Sekali 2 je kot.. Lepas tu aku delete sape sape yang aku tak kenal.. Blogger pun yang add tu aku tengok.. Kalau yang kenal kat blog aku aprved la.. Ngee :) Serius, seronok kenal dengan korang termasuk kau ain.. Bila baca entry kawan blog kita boleh tau dia ni jenis camne kan.. Walaupun orang kata internet ni banyak menipu.. Tapi kan kalo blog tu aku rasa kebanyakan penulisan yang aku baca sememangnya ikhlas dan dari hati.. Mungkin ada part yang terpaksa dicover seperti kerja sebagai apa dll.. Betul tak???

merahitujambu said...

setuju...facebook seronok..sy kena tieah pon dkt blog seterusnya dekat fb..tpi seronok sagt kawan dgn kamo dan kawan blogger..-)

ch@ said...

rasanya, kalau betul2 kita pergi satu tempat yg sama, ain boleh ke perasan akak yg mana satu. sebab akak ni biasanya kalau berjalan memang tak menoleh orang. bak kata kawan akak, kalau akak berjalan, gaya macam kene kejar anjing, laju semacam.

nida-razak said...

nida setuju!! hehe..ske sangat part ain sebut kawan2 baru diblog dianggap lebih rapat berbanding kawan2 di facebook..nida pon rasa mcm tu, coz kawan2 kat blog always support kita ..klo jumpa kat luar, bertegur ye.. (^V*)

nabilah_2908 said...

yupp...antara FB dgn blog....blog best lagi...

melalui cerita..kita boleh kenal dgn seseorang tu...malah lebih rapat.. :)

biasanya di FB..bnyk kawan2 lama...kawan2 baru...sikit sngt..ada pun dari blogger juga... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
KUALA LINGGI - PART 1

kasutmerah said...

baek lah cik ain!

Papa Mifz said...

papa mifz pun skrg dah kurang sgt post kat FB...setakat uploag gmbr jer sikit2...

*Miss Syahnia* said...

TIEAH **,

~> ya bstuju dgn kamu..di fb
mudah saja org add kita..tnpa
kenal siapa dia..tp kalo d blog
harus kita membaca kisahnya
dan baru kita akn mngenalinya
sehingga kita rasa mahu mngikut
ceritanya hari demi hari..

tak semua perkara detail pribadi perlu diceritakn disini..
cukup story yg kita lalui hari2
yg rasa mahukn pndangan kwn2 ;)

p/s : eh tieah bila nak add ain kat fb?hehehe
terharu dgn komen hang itu
^__^

*Miss Syahnia* said...

SIS CH@ **,

~> ain akn kenal akk
bila terlihat cik oni
dulu..hehe

takpe ain pasti bole
prasan sbb ain kalo
bjalan suka tgk org
ehehee

teyn teyn said...

saya setuju!

hehe .. cantek gmbr tuu.. phewitt.

bantalbucuk said...

hye...!! hehe ^_^

mommylavender said...

salam malam cik ain manissss.....lesung pipit tu penambah manis~betui2 ....tak kan ilang bloger, tapi kekadg idea yg main sorok2....hee

Shamsuddin Amin said...

ala2 kata hang tuah plak...
x kan melayu ilang di dunia... hoho

far said...

agree..tiap org byk cerita byk perngai byk byk byk gaya.hahaha.dependslah kan dorang nk spill pe :)



btw, thanks drop by ari tu :D

aque said...

sangat setuju... kalo nak tulis status fb tu.. pk sampai dekat 10 kali.. sudahnye x jadi tulis status juge... huhuhu...

bloger mmg yang terbesh...

same goes to me.. kalo jumpe fara kt memane.. tegur jew.. fara x gigit owg.. hehehehe...

kiwi said...

hehe..nti ank2 cucu cicit lak smbung tulis blog..memg tak kan hilang..

♥e'in♥ said...

tol tu dear.. i sokong.. fb dh makin bosan..

HaNa Hani said...

tahu xpe..kdg2 rase rakan blogger lagi rapat dri dak2 dlm fb
^_^

zOeY zAu YaH said...

bosan kan lama2 berfesuk..hehe

~miZz_nizZ~ said...

nnt leh la generasi kite bkak diari kisah kite..mgkin time tu kite dah lupe sal kite time mude, n then bkak blik blog tgk entry2 time mude..wa..cm kenang balik feel time saat tu.kn.xkn ilang di dunia blogger ni.hehe

Hanim Mahali said...

'takkan blogger hilang di alam maya' pepatah baru....hehehe...comel jerk...

ain nadzirah said...

hee.dekat FB tak boleh taip banyak2.so apa yg nk diluahkan tak kesampaian. Dekat blog taip lah sampai cecah lantai..xde halangan. HEHE

Rashid said...

yup! Dengan berblog rasanya kita dapat damaikan hati .. ceria baca kisah teman-teman blogger lain .. masa yang sama kita juga dapat menulis pengalaman dan luahkan perasaan sendiri.. berkongsi sesuatu dengan pembaca ..

Fb dah lama sy tak jengah.. hehe. boring le fb.

NOOR FATIN said...

saya suka menulis blog lagi dari bermain fb. bukak pn main game je. haha mcm dah bosan sikit..

hamzah ian said...

comel miss syahnia ni.. keh keh

Redbloodsnow said...

Kawan-kawan baru diblog dianggap lebih rapat berbanding kawan2 yang kenal di facebook <--- yeah! setuju giler dgn ayat ni taw :D

sahromnasrudin said...

blog boleh tulis panjang2 tp FB kalau tulis2 panjang cam boring je kan huhuhuhuhhh

*Miss Syahnia* said...

sokong kata2 kamu semua
wahai sahabat blogger ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...