Tuesday, 17 April 2012

Kehidupan selepas kawen yang best ^____ -

Hai korang..ain curi masa hapdet blog sambil2 buat kerja..lagipun bos takde..kalau ada memang susah sikit nak bergerak kemana..huhu ain rasa sesiapa yang baru atau sudah lama berkahwin mesti akan terdetik "menyesalnya aku tak kawen awal2 dulu!" ok bukan ayat ain ini adalah ayat my boss..bila bos tanya "ain best tak kawen?" terus ain cakap "besttt!!!" haha

meh nak share kehidupan selepas kawen yang best! 
*amaran: budak bawah umur tunggu cukup umur baru leh tawen yea >__<*

sebelum kawen = tak bole pegang2 tangan depan orang sebab haram bukan muhrim dan kalau berdating mesti terima pesanan penaja dari mak suruh balik awal sebelum malam..tak manis anak dara keluar sampai lewat malam!
selepas kawen = boleh pegang2 tangan masa shoping2 atau keluar jalan2 nak peluk pun bole *tapi en.suami sangat malu utk lakukan aksi begini* merajuk si isteri ^__^ dan boleh keluar dating sampai tengah malam kalau larat sampai subuh takde siapa nak marah sebab terikat dengan kekasih yang halal..bestkann

sebelum kawen = memalam tidur sesorang berpelukkan bantal dan selimut busyuk..untung nasib adalah seekor kucing temankan tidur sekali..huhu
selepas kawen = yeahhh dah ada teman baru tidur sebelah..boleh buat bantal peluk atau bantal kepala pun..paling best tidur berlengankan tangan suami..suka tenung muka suami tidur..insyallah lebih berkat pahala pun dapat ;))

sebelum kawen = hanya ada sorang mak dan sorang ayah..takde adikk pun..
selepas kawen = sekarang dah ada 2 mak dan 2 ayah..paling untung dapat 4 orang adik ekspress..walau adik2 ipar suma lebih tinggi dari ain yang agak tak berapa nak tinggi..hehe teruja nak 1st raya umah mak mentua! wahh bertambah banyak sanak saudara dan sepupu baru..ecehh

sebelum kawen = solat sesorang..beribadat sesorang..
selepas kawen = yeahh sudah bersuami yang tolong ingatkan solat kalau si isteri sibuk dok layan blog..hehe paling bestt bila suami tercinta berkain pelikat dan bersongkok menjadi imam untuk mengimamkan solat kita..tambahan pahalanya setiap perkara yang dilakukan selepas kawen pun akan berganda..alhamdulillah..

sebelum kawen = sangat2 terbatas kalau mahu mengadu sakit, nak kongsi cerita peribadi atau nak manja merengek lebih2..sebab takut kalau si lelaki itu belum pasti akan menjadi suami kita..
selepas kawen =  boleh cerita masalah, suka, duka bersama en.suami dari A sampai Z menangis sampai berhingus sekalipun suami akan tetap setia mendengar..kadang2 sampai tertidur2 en.suami..paling best dah ada penasihat untuk ain ;)

sebelum kawen = tak rajin memasak sangat..sebab selalu hanya pikir untuk makan diri sendiri je..lagi2 hidup bujang..meggi cup 1 bungkus cukup untuk makan malam..haha
selepas kawen = sekarang rajin masuk dapur cuba pelbagai masakan..alhamdulillah en.suami sangat tidak cerewet bab makanan..sebab dia tahu isterinya akan merajuk guling2 kalau cakap masakan dia tak sedap *ok tipu*..hikhik lepastu mesti tanya "cygg..sedap tak syg masak?" -__^ apapun mulakan masakan dengan membaca selawat dan doa..insyallah itujuga ada ganjaranya dari Allah..nota tambahan: bercita-cita mahu menjadi pakar cheff untuk suami! juara master cheff yg ke-2..haha *berangan*




dan palinggg besttt selepas kawen, ain sangat berselera makannya..segan bila kawan opis tegur "ain..pipi ko dah tembam lah!" *sambil cubit pipi kiri ai* auhhhh sungguh senang hati en.suami kalau tahu..pandai jaga isteri dia ;))


"Seandainya...disaat anda dinikahkan/menikahi...anda letakkan matlamat anda untuk menjadi suami/isteri yang terbaik untuk beri yang terbaik kepada pasangan...dan berjanji untuk sama - sama memperbaiki diri dan mendalami Islam dengan lebih dalam...maka...insyaALLAH..anda akan jumpa nikmat dan indahnya perkahwinan....

Bagi yang belum berkahwin dan sedang hangat bercinta...segerakan pernikahan...moga anda juga dipilih ALLAH untuk merasai nikmat dan indah perkahwinan itu...."




Nota Syahnia : Alhamdulillah..ain ketemui bahagia dan indahnya berumahtangga kini, ain doakan kawan2 juga ketemu perkara yang sama..jika ia dilakukan kerana Allah insyallah hasilnya juga akan sentiasa diberkatiNya..

19 comments:

Aeen said...

bestkan da kawen ni ain...hehehe..macam2 leh wat berdua..xde sape nk marah...:)

.:hana radzi:. said...

second part i lurve it! tido ade bantal peluk & blh buat bantal tidur jgk..huhuhu...

DAWIA. HONEYPUTRI said...

seronoknya kawin :)
smoga berbahagia ye ain...


p/s : tembam bahagia gittu comei..hehe

Cik Dayah said...

untung la kawen awal... best yer kawen awalkan ain?? muka ko serius tembam.. hari2 dok makan nasi lemak.. mana tak ye..
" semoga kekal bahagia la ain.."

are_lin@yu said...

bezkan dah kawin.buat apa pun dapat pahala;-).terasa tak sbar nk kawin lak.hihi

♥ nana i am ♥ said...

AIN~ makin tak saba nak tunggu hari nikah nana ni ;))))) heeeee~ banyak yang best dari tak best kan kawin ni..semoga ain dan suami menjadi yang terbaik buat diri masing masing ya :) may Allah bless both of you!

ch@ said...

ain dah kena tukar lagu tema kat blog ni. hahahaaa. TAHNIAH sayang akak. dah dpt bantal peluk baru. selamat menempuhi alam rmh tangga.

Anak Wak Mail said...

arghhhh..ain bt sya stress nk kawen..haha..

khaifaiz said...

Arghhh... aku x tau nak komen apa

NOOR FATIN said...

bestnya ainnnnn! heehhehe rasa nak kawin pulakk. hik hik

anis scha said...

Alahai kita mudaaa lagi >.<

cik kasih hatiku said...

memang berbeza.. dan meniti kehidupan selepas kawen memng best.. :)

nabilah_2908 said...

waaa...nak kawin juga.....tapi belum ada jodoh lagi...huhuhu... ;P

sy doa kan moga rumahtangga Ain kekal bahagia hingga ke akhirnya... Amin...(^_^)

zOeY zAu YaH said...

teringin nk kawen hehe...

.:hana radzi:. said...

jom join my GA beramai-ramai :)

http://mtlurvehanna.blogspot.com/2012/04/birthday-giveaway-by-hana-radzi.html

Cik Shiqa said...

ain, akak suke post ni. x sabar nk nikah.hehe

nik rosmawati said...

of course la best.hehe

zaril said...

suke entry awak ni... saya tag awak kat entry terbaru saya.. kalau senang singgah lah blog saya..

Hanim Irsyad said...

wahhh.. bahagia nyee dyee.. nak kawen jugak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...