Thursday, 11 October 2012

Salasilah Keluarga Kembar Mrs.SyahNia

Bila dah tahu pregnant twins..ramai yang bertanya "ada keturunan kembar ke?" termasuklah jururawat n doktor yang buat pemeriksaan di klinik..dengan senang hatinya ain membalas "ada..keluarga sebelah mak sy"
Meh nak story berkenaan keturunan kembar keluarga ain yea ^__^


Al-kisah kembar 1

Masa zaman nenek-nenek kita dulu mana ada scan ke, checkup ke, makan ubat vitamin ke..ada pun jumpa bidan kampung itupun bila dah nak bersalin..sahkan mengandung rasa n tentukan sendiri..sampailah usia kandungan arwah nenek mengandungkan adik kepada mak ain ketika tu makin membesar..memang mak ain cakap perut arwah nenek 2x ganda besarnya berbanding mengandungkan anak-anak yang lain..bila mak ain seloroh kat arwah nenek cakap ngandungkan anak kembar!..bersungguh arwah taknak percaya..mak cakap nenek takut kalau nak lahirkan kembar..sampailah sarat mengandung arwah nenek nak bangun dari tempat duduk mesti perlukan bantuan orang untuk bangun takpun berpaut pada dinding sebab perot besar n berat..sekali bila bersalin memang betul tekaan mak ain yang arwah nenek dapat anak kembar lelaki tak seiras..jadinya pakcik kembar ain skang..sorang tinggi..sorang rendah..muka memang tak sama dah nama pun kembar tak seiras.. ;))

-Sekadar gambar hiasan-

Al-kisah kembar 2

Mula-mula tanya mak "mak tak tahu ke ngandungkan anak kembar?" mak pun gtahu "masa dulu mana ada nak scan2 kat klinik ke apa..bila tak dtg haid n muntah2..tahu sendirilah mengandung!" si anak ni pun "OOoooo gitu" beruntung kaum-kaum ibu skang kan nak tahu pregnant beli je lah pregnant test kat watson rm5 sekeping..hehe masa tu mak mengandungkan anak yang no.3..memang mak dah tahu dia pregnant tapi disebabkan keadaan keluarga susah lagi..mak plak jenis yang aktif  ada je kerja rumah yang nak dibuatnya..semua keperluan rumah kene cari n sediakan sendiri tak sama cam zaman skang semua dihujung jari..hihi tak silap masa tu usia kandungan mak dalam 4bulan..tiba-tiba 1 hari mak terasa sakit perut memulas n keluar darah sikit-sikit..panggil bidan kampung n urut2 perut mak..tak lama selepas tu keluar janin pertama..kemudian mak rasa sakit lagi..bidan tengok..rupanya ada lagi 1 janin yang keluar..bidan cakap..anak kembar n keduanya adalah lelaki..takde rezeki kami sekeluarga untuk ada adik beradik kembar..kalau tidak mungkin ain ada abang-abang kembar yang seiras n ensemmm ;))

-Sekadar gambar hiasan-

Al-kisah kembar 3

Ini bukan cerita pengalaman tapi cuma nak kongsikan bersama..adik kepada arwah nenek pun dapat cucu kembar seiras perempuan n saudara sebelah mak pun ada dapat anak kembar seiras lelaki..sememangnya gen kembar adalah sangat kuat bagi keluarga sebelah mak..tapi beberapa tahun lepas sepupu ain sebelah ayah ada mengandungkan anak kembar tapi gugur..wahhh bertambah kuatlah faktor untuk dapat anak kembar bagi keluarga ain kan =) tapi memang tak sangka antara 4 adik beradik ain..keturunan kembar tu menurun kat anak bongsu ni..lagipun kami adik beradik dah bajet disebabkan mak dah pernah dapat anak kembar mungkin keturunan kembar akan turun kepada generasi cucu-cucu plak..tapi kuasa Allah dan rezeki ain n suami bakal dikurniakan anak kembar..dan telah memecah rekod keluarga sebelah suami dapat anak kembar untuk kali pertamanya..mesti gembira makpak mentua ain dapat cucu pertama sekali 2..hihi



Nota Syahnia : Bestfrens ain siap cakap "ain..ko ingat tak masa sekola dulu ko ada cakap teringin nak anak kembar!"..lepas kawin plak en.suami suka bergurau dengan mak ain "anak kembar tu mak!"..kakak ain pun selalu usik "kiteorang takde anak kembar..ntah2 ko ain yg dapat ank kembar turun ngan mak!" memang masin terlebih garam mulut diorg2 ni berkata kan..hehe >__<

11 comments:

Mr & Mrs Sallehudin said...

awakkkk..

Nak nangis kite baca awak pregnant kembar. Tumpang happy for u.. :)
kite pun teringinnn sgt nak baby kembar... Awak kawen bulan March kan? sama laa kite pun kawen bulan march tp blom ade rezeki lg :(

♥ nana i am ♥ said...

Tahniah ain dan suami :) wah2 double triple happy dapat baby sekali dua nanti ni..jaga diri baik2 ye ain..moga Allah permudahkkn urusan bersalin ain nanti..amin

Dawia HP ❤ said...

masin mulut kluarga ain :)
doa termakbul..hehe..
jaga dri baik2 syg..

khaifaiz said...

Wah.. Tahniah puan ain

eMMe said...

Salam Kenal

pregnant kembar ke?
samaaa...
tahniah! mudah2an..kamu n babies sihat walafiat...
take care dear!
i folow u.

:: Mrs.SyahNia :: said...

To: Mrs Salehuddin

~> alhmdulillah rezeki Allah nk bg dua skali..hihi yupp kawen bulan mac..insyallah rezeki kamu plak pasni yea..doakn utk kamu ;))

:: Mrs.SyahNia :: said...

To : Nana

~> mntak2 rezekinya pun bdouble2 lah nnti..aminnn tq nan doakn utk ain
____________________________________

To : Khai, Dawia, Emme

~> Teme kasihh ;))

nik ros said...

tahniah dear...bertuahnya dapat twin.

Mamachia said...

Tahniah dik, seronok dengar berita ni..setelah lama tak jenguk cni..

miZz_nizZ said...

nk bby kembar gak nnt!haha =P

merahitujambu said...

ayah sy kembar..ada rezeki x sy?hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...