Monday, 24 June 2013

Detik Kelahiran Kembar QAIREEN QAIRINA ---> PART 4 (Akhir)


Untuk Detik Selanjutnya..Bersambung Dari Entry ---> Part 1, Part 2 & Part 3


Episod Akhir ^^,


17 Disember 2012 (Isnin)

- Selepas selesai keluarkan 2nd  twin..Doc A keluarkan uri dan bermulalah adegan jahit menjahit..kunun berangan nak  tidur sebab 24 jam tak tidur sejak masuk hospital..mula2 jahit sebelah dalam OK tak sakit sekali tang jahit sebelah kulit luar..amek ko..terasa jarum tercucuk kat kulit n terasa giler masa ditarik benang..terus tak jadi nak tidur..mengerang2 tahan sakit lagi..Doc yang jahit tu pun cakap "tahan sikit ye puan"..entah bila Doc menggunting pun ain tak sedar tak rasa sakit langsung, mungkin sakit kontraksi lagi melampau! ;( bukan nak takutkan tapi ini yang ain lalui..huhu

- Selesai proses menjahit dalam 8.30 pagi..ain ditolak keluar dari bilik bersalin diletaknya tepi laluan dalam LR..tak lama kemudian Nurse datang bagi air milo panas2 suam, tawar plak tu..hikk selepas tu Nurse datang bagi kakak..suruh susukan kakak..tak tahu nak gambarkan perasaan bila kali pertama pegang dan peluk anak sendiri..masa mengandung, ini budak keciklah yang selalu tendang2 perut mama, skang dah depan mata..cam tak percaya pun ada..sebab dah jadi MAMA..

- Terus BF kan kakak..alhamdulillah pandai kakak BF..tapi sedih kenapa diorang bagi kakak je..MANA ADIK?? pastu Nurse maklumkan adik kene masuk incubator sebab berat adik hanya 1.7 kg dan terpaksa diletakkan di unit rawatan rapi kanak2..tengok kakak yang berat 2.1 kg pun kecik n halus sangat badan nya apa ntah plak adik yang hanya 1.7 kg ..tapi syukur takde masalah lain..

- Dalam kul 10.00 pagi, Nurse tolak masuk wad bersama kakak..bila dah pindah katil baru call hubby cakap suruh naik wad skang jugak..itupun pinjam hp kakak katil jiran sebelah sebab hp kan ain suruh Nurse simpankan..nak taknak kene buat muka tebal pinjam kredit org..hukhuk tak bagitahu pun dah selamat bersalin..kunun nak bagi suprise biar hubby terkejut datang2 tengok perut isteri dia dah kempis..hehe

- Tak lama kemudian hubby datang..terus terpandang muka hubby rasa nak nangis plak..suami  i tu memang seorang yang cool takde nya dia nak buat muka terkejut bagai..huhu hubby azan n qamatkan kakak..Cuma mula2 en.suami cakap cam takut kenapa ada sorang je? Mana lagi sorang..takut pape yang tak baik terjadi kat anak2 dia..


 Hari pertama, 6.00 petang (1st twin)
kakak sangat baik..langsung tak meragam, 
banyak tidur..gud girl anak mama!


- Tengahari Nurse datang cabutkan wayar masuk air (masuk air 2 botol) dan suruh bangun n pergi bersihkan diri..terima kasih hubby tolong bersihkan isteri mu ini..tolong mandikan..tolong pakaikan baju walau hubby kene masuk tandas wanita..hehe percaya lah dekat hospital kalau dah namanya pesakit takde nya nak malu2..memang tak mampu nak bersihkan seorang diri time tu..rasa kebas 1 badan..sebelah petang ramai yang datang melawat memang riuh ngan  family ain, family suami n kawan2 kerja ain n ex opismate hubby

- Lepastu ajak hubby naik tingkat 6 untuk tengok adik..sebab dari masa lahir langsung tak tengok adik..tak mampu nak berjalan kaki..hubby tolak naik wheelchair..mak ain, mak mertua n sepupu pun follow walau diorg hanya boleh tengok dari luar tingkap sebab hanya ibu ayah baby sahaja dibenarkan masuk..abah, kakak n abang ain tolong jagakan kakak kat wad..


.
2nd twin, Normal, 17.12.2012, 7.22 pagi, 1.7 kg 

"Sayanggg anak mama..mama n papa datang tengok adik ni..lena nya adik tidur
nanti mama bawa adik balik rumah tidur sama2 dengan kakak yea.. ;("


- Sepanjang perjalanan nak tengok adik..hati berdebar sangat..yup baru skang dapat rasai hati seorang ibu yang sentiasa bimbang dan taknak apapun yang buruk terjadi pada anaknya..berdoa dan berdoa yang adik dalam keadaan baik-baik sahaja..

- Cari adik..banyak rupanya baby2 yang masalah dalam wad tu..cari punya cari berjaya jumpa adik di bilik rawatan rapi belah belakang..bila Nurse tunjuk “ini anak puan..comel..tembam je sy tengok tapi kurang plak berat badan dia”  terus mata ni tengok adik yang diletakkan didalam incubator dengan mulut bertiub tangan berwayar..ya allah..anak aku! Terus menitis air mata..sebak tapi cover tak mau hubby nampak..lepastu Nurse amik adik bagi ain pegang..suruh hubby azan n qamatkan adik..

- Paling mendebarkan bila tengok kaki kiri adik berwarna hitam kelebaman..berderau jantung kenapa ngan kaki adik? Terus kekal ke camni? Pastu Nurse maklumkan itu kesan daripada proses kelahiran disebabkan adik keluar kaki dulu maybe Doc pegang kaki adik terlalu kuat sampai jadi lebam..”takpe puan itu sementara nanti akan hilang” lega sangat bila dengar..bertambah lagi lega bila Nurse cakap adik cuma masalah kekurangan berat badan mungkin akan ditahan selama seminggu untuk tengok peningkatan berat badan..capai 2 kg baru dibenarkan balik..Syukur takde masalah lain lagi ;) 


 Hari pertama, 11.00 malam (1st twin)
cute nya kakak buka mata..


- Masa nak masukkan adik dalam incubator balik tetiba adik nangis kuat2..tadi masa mama datang n pegang adik..sedap je dia tidur..ya allah sedihnya..seakan tahu yang mama nak tinggalkan dia seorang diri..menitis air mata ;( nanti mama datang lagi ye sayanggg

- Maka, bermulalah malam pertama tidur bersama anak sendiri..walau bukan dengan kedua anak tapi dapat rasai pertama kali BF kan kakak, cuci poopoo kakak, tukarkan baju kakak, dodoikan kakak..walau sedih sebab teringatkan adik tergolek sorang2 kat dalam incubator..kesian adik tak dapat rasai susu ibu untuk pertama kali..adik terpaksa minum susu formula..

- Alhamdulillah..kakak sangat baik..diam langsung tak meragam nangis kuat2 sepanjang di hospital..tapi mama tetap tak lena tidur sebab teringat2 semasa dalam labouroom n anak cina katil belakang meragam nangis bagai tak mahu..hukhuk


 Hari ke-2, 5.30 petang (2nd twin)
masa ni ain dah nak balik rumah..sedih sangat!
nampak kan lebam di kaki kiri?
selepas seminggu  kesan lembam tu dah hilang


18 Disember 2012 (Selasa)

- Dalam tengahari Nurse suruh masuk bilik pemeriksaan untuk periksa jahitan..yess itu tandanya sudah boleh balik rumah..lagipun kakak dah berak n kencing, mama nya pun suma ok..memang nak balik sebab rasa badan dah masuk angin lemau bisa2 rasanya..huhu

- Jam 4.00 petang dah boleh discharge..Nurse suruh tengok 2nd twin..tanya Nurse kat Wad kanak2 sama ada boleh stay atau tidak untuk jaga n BF 2nd twin sekali tinggal bersama 1st twin..sekali Nurse wad  tempat adik cakap katil terhad n semua penuh..diorang suruh datang berulang alik untuk tengok anak n susukan adik..sedih sangat terpaksa tinggalkan adik kat hospital sesorang..maafkan mama dik..mama takde pilihan..;((

- Sebelum balik memang nak sangat bawa kakak jumpa adik..alhamdulillah untuk pertama kalinya kakak n adik dapat disuakan bersama..tiada lain yg membahagiakan bila tengok hubby, ain, kakak n adik dapat bersama ber4..Menitis air mata sekali lagi bila nak tinggalkan adik.. ”mama,papa n kakak balik dulu yea sayanggg..esok mama n papa datang tengok adik”  


Hari ke-8, adik dibenarkan pulang..syukur!
Terlalu kecik badan adik di tangan papa


24 Disember 2012 (Isnin)

- Pada masa seminggu tersebut  ain n hubby berulang alik tengok n bagi adik susu badan untuk cepatkan naik berat badan..tapi ada jugak hari hanya hubby dengan mak mertua je ke hospital sekali bawa bekal susu badan..masa kakak kene kuning dan bermalam di hospital 1 hari bersama ain, memang hubby lah ke hulur hilir ke hospital klang tengok adik, lepastu ke hospital tanjong karang tengok kami lebih kurang 1 1/2 jam perjalanan..terima kasih cayangg..kekuatan seorang ayah..nasib baik kakak tahan di ward 1 malam sahaja..

- Seminggu adik tahan di wad sampailah last timbang adik 2 kg baru dapat balik rumah, sebelum balik Doc memang check bebetul yang baby dalam keadaan OK..fuuhh nak tunggu confirmation dari Doc dari tengahari sampai ke petang..

- Bila Doc cakap baby Siti Nurain boleh discharge..gembira bukan kemain..yela sebab hubby malam tu kene balik kuala terengganu sebab cuti dah habis..dengan ain berpantang..siapa plak nak ulang alik tengok adik kan..memang berdoa banyak2 adik dapat keluar petang tu jugak..syukur Allah makbulkan ;)

- Selesai urusan untuk keluar wad dalam jam 6.00 petang, sampai rumah dalam kul 7.30 petang, sebelum tu sempat singgah kedai Anakku beli botol susu..sempat jugak rembat baju 2 helai sebab offer..hubby dah jeling2 suruh cepat sebab takut gerak lambat balik terengganu..dalam pantang pun boleh shopping okeyy..kalau mak tahu..memang membebel 1 hari 1 malam..kihkih ampun makkk!

 - Sampai rumah..ramai yang tunggu kepulangan adik..atuk, nenek, kakak ain, sepupu si kembar dan paling penting mestilah kakak kembar adik..saat-saat yang ditunggu untuk kedua kembar dapat bersama..tak dapat nak digambarkan perasaan syukur dan gembira tengok kakak dan adik bersama..tiada apa lagi perlu dirunsingkan bila kedua anak sudah berada didepan mata..

- Tapi ada sedihnya jugak sebab hubby balik terengganu dalam kul 10.30 malam tu jugak, sempat gomol adik sekejap je..ohh mak nya lagi meroyan sebab si bapaknya sudah mahu pulang..*pangggg*



9.00 malam, 24 Disember 2013
 Keluarga kecil Mrs.SyahNia


Tamatlah kisah pengalaman ain di hospital saat melahirkan anak kembar yang pertama



Untuk hari-hari selanjutnya..boleh baca kisah 44 Hari Berpantang




Nota Syahnia : tiada siapa menduga ain dapat bersalin normal tanpa dimasukkan sebarang ubat walau pada awalnya ain disuruh menyerah di hospital untuk masuk ubat dipaksa bersalin awal..ya perancangan Allah itu hebat!

12 comments:

eMMe said...

Salam SyahNia...

TQ sudi share experience masa bersalin...itulah bermulanya cabaran apabila bergelar ibu kan...kan...

Syukur, dpt twin.. tak byk ragamnya.. sebab, anak tau takmau susahkan mama dia...

Orked said...

salam...tahniah dpt kembar...

comel2...

Dawia ♥ said...

seronok baca momen2 ain mekahirkan twin... (^_____^)

ch@ said...

tahniah ain, tahniah. bergenang air mata akak baca. tersentuh rasa bila baca part bersalin ni. ALLAH itu hebat.

Mizz ErMa said...

alhamdulillah..selamat semuanya..bestnya dapat baby twins..=)

:: Mrs.SyahNia :: said...

SIS EMME ~> yuppp kak, cabaran seorg ibu bermula..alhamdulillah tak byk ragam..mmg btl Allah mudahkan sbb kene jaga skali 2 kan ;)



ORKED ~> THANKSS PN.ORKED!

:: Mrs.SyahNia :: said...

DAWIA ~> ain pun perlu coretkan sbagai kenangan peribadi jugak ;))



SIS CH@ ~> Alolo takmo nangis dear..lap2 air mata tu..hikhik

:: Mrs.SyahNia :: said...

MIRZ ERMA ~> Alhamdulillah rzeki Allah..mmg syukur sgt2 ;))

dya said...

wahh...akk besh nye dpt twins ni..dya skg pun de takut2 sikit2.. ni..nebesss :(

Khai♥Rin : anies said...

x terkata sy di buatnyer!

p/s terima kasih krn sudi follow..

Masya said...

sedihnya part ni ... akak tabik ain blh bersalin normal baby kembar .. kuasa allahkan.. doakan akak pulak yer.. dapat sorang pun xpe.. kembar takut pulak..

Izan Ishak said...

salam kenal ain... k.izan singgah dari blog cha...

tahniah dpt baby kembar perempuan yg sangat2 comel! sebaya dgn zayyan k.izan ni. alhamdulillah dpt lalui pengalaman bersalin normal utk lahirkan kembar. k.izan pun ada kembar lelaki (6 thn). wpun dulu bersalin normal, bezanya k.izan kena induce...

seronok baca pengalaman bersalin mama2 kembar yg lain... pengalaman yg cukup2 berharga kan ain. tak semua org dpt peluang dpt jadi parents kembar ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...